”Syftet med åtgärderna är inte att tjäna pengar utan att skydda Venedig”
En scen i Venedig nyligen: en besökande familj breder ut en duk vid en historisk brunn för att luncha på medhavd mat. Ett lågprisalternativ till lokala restauranger.
– De har fått stränga böter, förklarar Simone Venturini, fullmäktigeledamot, som leder ett initiativ för att flytta Venedigs turistindustri från kvantitet till kvalitet.
Åtgärderna mot picknicken är en del av en bredare ansträngning för att sålla bort turister som anstränger stadens infrastruktur men betyder lite för ekonomin – alltså dagsturisterna.
”Venedig är en stad i världen. Varje person som kommer från andra sidan planeten har rätt att se den”
När mer än 30 000 till 40 000 människor dyker upp för en dag för att se Rialtobron och Markusplatsen gör de mer skada än nytta, tycker staden.
Staden planerar att ta ut en avgift för dagsturister på 3 till 10 euro för tillträde till staden från och med januari.
Men det finns ett lokalt motstånd att övervinna. Butiksägare fruktar att avgifter skickar fel signal.
– Syftet med åtgärderna är inte att tjäna pengar utan att skydda Venedig, säger Venturini.
Efter två år av pandemirestriktioner är Venedigs kanaler och dess gränder återigen ett starkt resmål. Och Venedig blir för fullt, menar många.
Ernesto Pancin, som representerar bar- och restaurangägarna, anser att de inte bör införa restriktioner för de historiska delarna av staden, utan uppmuntra dagsturister att utforska mindre kända områden.
– Centrala distrikt som Castello och Santa Croce är vackra, men de förblir tomma större delen av dagen och kan äntligen att komma tillbaka till livet, säger han till Bloomberg.
– Venedig är en stad i världen. Varje person som kommer från andra sidan planeten har rätt att se den.
För att skydda staden godkände Italiens regering åtgärder förra året för att förbjuda stora kryssningsfartyg.
Pressen att agera kommer att bli ännu mer uppenbar i sommar. Antalet besökare till Italiens 100 främsta historiska städer – inklusive Venedig, Rom och Florens – förväntas öka med cirka 25 procent till 27,4 miljoner besökare, enligt branschorganisationen Assoturismo Confesercenti.
– Du kan inte tillåta att en stad som Venedig ödeläggs av horder av turister, säger Dina Ravera, grundare och ordförande för researrangören Destination Italia SpA.
– Det är ett friluftsmuseum och nödvändigt att begränsa flödet av människor. Annars skulle det vara som att lämna Louvrens dörrar öppna, säger hon.