Annons:

Premium

Qatar-VM bara början – Gulfländerna siktar på OS

Premiären för årets fotbolls-VM i Qatar i helgen kommer att sätta ny fart på debatten om det kontroversiella FIFA-beslutet om arrangörsland. Men flera av länderna i området vill satsa på stora sportevenemang för att öka sin turism – och anseende. Och Real Madrid tänker öppna en nöjespark i Dubai. Text: Janne Sundling

”Gulfländerna är bland en krympande skara av nationer som är villiga att betala de högsta beloppen för att vara värd för sportevenemang”

Det fanns många invändningar mot Qatar. Som landets kränkningar av mänskliga rättigheter, de brännande temperaturerna och de logistiska utmaningarna med få hotell och svag erfarenhet av turism.

Men tolv år och 300 miljarder dollar senare tar de emot de fotbollsspelarna och kanske upp till en miljon av deras fans. Med sju nya arenor, 20 000 nya hotellrum, en ny tunnelbana och miltals av nya vägar.

Sedan Qatars tilldelades evenemanget har de köpt en majoritetsandel i franska Paris Saint-Germain och 22 procent i portugisiska laget SC Braga. Det höll ett Formel 1-lopp 2021 och har kontrakt på årliga tävlingar från nästa år.

Abu Dhabi Dubai

Deras rika grannar går samma väg. Regionen blir värd för fyra F1-lopp 2023, Saudiarabien äger Newcastle och Abu Dhabi äger Manchester City i engelska Premier League-fotbollslag. Det görs också på golfturneringar, boxningsmatcher och andra evenemang. 

– Den enorma rikedomen i Gulfstaterna i förhållande till deras små befolkningar ger dem den här stora marginalen att investera i att främja sin image. Sport är högprofilerade evenemang som bidrar till ländernas prestige, säger Dania Koleilat Khatib, en Dubai-baserad forskare vid Hoover Institution vid Stanford University till Bloomberg News.

Gulf-staternas investeringar i idrottsevenemang har gett anklagelser om ”sportswashing” – för att förbättra sitt tvivelaktiga rykte. 

Och för att bli kända för något annat än produktion av fossila bränslen då länder och företag har satt 2030 som året då de ska börja minska sin energiförbrukning. 

Saudiarabien.

Saudiarabien räknar nu med att spendera 1 000 miljoner dollar för att få in besökare. Som planerna på att bygga Neom – en högteknologisk stad i öknen – med en konstgjord skidort som ska stå värd för de asiatiska vinterspelen 2029. 

I slutet av decenniet vill Förenade Arabemiraten att turismen ska bidra med 15 procent av bnp. Qatar siktar på 6 miljoner besökare per år, dubbelt så många som 2016. 

Gulfländerna är bland en krympande skara av nationer som är villiga att betala de högsta beloppen för att vara värd för sportevenemang. I europeiska och amerikanska städer tenderar invånarna/väljarna att se olympiska spel som ett slöseri med skattebetalarnas pengar och har upprepade gånger avvisat anbud.

Medierapporter om de som arbetat på arenor och annan infrastruktur visar att de utsatts för omänsklig behandling och osäkra förhållanden, och Amnesty International har anklagat regeringen för att inte korrekt utreda många migrantarbetares död. Efter år av kritik gjorde landet betydande förändringar i sina arbetslagar. Men Amnesty och andra grupper menar att de har misslyckats. 

Saudiarabien, Grekland och Egypten hoppas gemensamt kunna stå värd för världsmästerskapet i fotboll för herrar 2030. Saudiarabien och Qatar är intresserade av att stå som värd för OS. 

Spanska fotbollsklubben Real Madrid har nu också aviserat att de ska öppna en nöjespark i Dubai nästa år. Planerna som fanns redan för ett decennium sedan.

Temaparken kommer att innehålla åkattraktioner, spel, ett museum och butiker som säljer minnessaker, enligt ett pressmeddelande på klubbens hemsida. Det beräknade öppningsdatumet är fjärde kvartalet 2023.