Annons:

Resebranschen rasar mot Försäkringskassans agerande

Svenska Försäkringskassan har, som enda nordiskt land, plötsligt ändrat sin tillämpning av regelverket kring utstationering av reseledare inom EU. Konsekvenserna för den svenska resebranschen och enskilda reseledare är betydande skriver Svenska Resebranschföreningen SRF och arbetsgivarorganisationen Almega Tjänsteföretagen i en gemensam debattartikel i dagens SvD.

”Konsekvenserna av detta är enorma för resebolagen och de enskilda individerna som skall ut och jobba några månader för att sedan komma tillbaka till Sverige eller utstationeras till en annan destination”

I nästa 20 år har reseledare som tillfälligt arbetat på destinationer inom EU kunnat få ett så kallat A1-intyg från Försäkringskassan. Detta innebär att, trots arbete utomlands, gäller svensk socialförsäkring. På så sätt blir arbetet pensionsgrundande i Sverige och såväl sjukpenning som föräldrapenning erhålls från det svenska systemet. Arbetsgivaren betalar också sociala avgifter i Sverige. Det är enklare och tryggare för båda parter eftersom arbetstagaren vanligtvis bor, studerar eller arbetar i Sverige.

Didrik von Seth, SRF

– Utan förvarning har Försäkringskassan ändrat tillämpning genom att regelmässigt avslå reseledares ansökan om A1-intyg. Konsekvenserna av detta är enorma för resebolagen och de enskilda individerna som skall ut och jobba några månader för att sedan komma tillbaka till Sverige eller utstationeras till en annan destination, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för SRF.

Försäkringskassan tog sitt beslut utan att först förhöra sig om vilka konsekvenser detta skulle medföra för resebranschen. Övriga nordiska länder fortsätter att godkänna A1-intyg som tidigare. Som framgår av artikeln har experter i rättsutlåtande ifrågasatt Försäkringskassans nya princip.

– När nu resebranschen återhämtar sig efter pandemin var detta det sista vi önskade oss. Att en svensk myndighet på detta vis förstör för en hel bransch är anmärkningsvärt. Vi har krävt att Försäkringskassan återgår till den tidigare tillämpningen samtidigt som frågan utreds på EU-nivå. Tyvärr har vi inte hörsammats, säger Didrik von Seth.

Se debattartikel i SvD HÄR

2 kommentarer

  1. Johan: Det här agerandet av Försäkringskassan är helt makalöst. Arbetar själv i ett företag med många reseledare och tack vare Försäkringskassans oerhört långsamma handläggningstid började avslagen på personalens A1or landa ganska lagom till att de kommit hem från sin säsong, alltså ca 5 månader efter ansökan... Står de fast vid denna nya praxis kommer vi framöver enbart rekrytera danska reseledare då deras myndigheter väljer att följa EU lagstiftningen istället för att hittepåtolka som våra. Oerhört tråkigt för många svenska ungdomar som drömmer om en säsong utomlands.
  2. Eri: Det framgår inte vilket argument FK haft till att införa denna nya tillämpning?