Annons:

EU-länderna oense om vilka reseregler som ska gälla

EU-ledarna kunde på torsdagen inte enas om gemensamma regler för resande inom EU under pandemin. Meningarna gick isär om hur länge covidpasset ska vara giltigt efter full vaccinering, med bud som varierade mellan sju och nio månader.

Besluten är nationella, men EU-länderna anser ändå att samordning vore önskvärd.

Frankrike förespråkar en giltighetstid på sju månader för att uppmuntra medborgare att ta en påfyllnadsdos. Däremot ville den tyske förbundskanslern Olaf Scholz inte att någon tidsgräns nämndes. Alla EU-ledare betonade dock att fortsatt vaccinering är mycket viktigt, inklusive påfyllnadsdoser.

Före toppmötet har kritik riktats mot Italien för att landet på onsdagen utan förvarning införde krav på negativt PCR-test för inresa. Sedan tidigare fanns krav på covidpass.

På toppmötet försvarade sig Italiens premiärminister Mario Draghi med att beslutet motiverades av nödvändig försiktighet. Italien har hög vaccinationsgrad och vill dra nytta av detta för att skydda sjukvårdssystemet, sade han.

Tidigare har dock EU-länderna lovat att informera varandra i förväg om de avser införa nya reserestriktioner.

Toppmötet enades i alla fall om att ländernas restriktioner ska vara proportionerliga för att inte undergräva inre marknaden.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen beskrev annars covidpassen som en succé som har underlättat resande inom EU.

Hon redogjorde för vaccinationsgraden hos EU-länderna den 10 december. Danmark låg i topp med 82 procent vaccinerade av den totala befolkningen. Sist låg Bulgarien med 26,2 procent.

Sverige låg på tolfte plats av de 27 länderna med 68,5 procent, strax över snittet på 67 procent.

Kommentarer är stängda.