Men resan över Stora bält borde vara avgiftsfri, tycker Bent Thodsen, som driver Hanstholm Camping på nordvästra Jylland.
Svenska turister som reser med bil till Jylland för att gå på Legoland eller semestra på annat håll möter först avgiften för Öresundsbron på 540 kronor. Nästa avgift är resan över Storabältbron mellan Själland och Fyn som kostar 360 kronor.
Men resan över Stora bält borde vara avgiftsfri, tycker Bent Thodsen, som driver Hanstholm Camping på nordvästra Jylland. Han har nu fått med sig över 50 000 personer på medborgarförslaget att göra bron avgiftsfri och därmed landar förslaget på Folketingets bord.
– Jag tycker det är fantastiskt att så många har ställt sig bakom förslaget. 50 000 är riktigt många på så kort tid, men det är bara början, säger han till TV Midtvest.
I mål är de dock inte. Att de inom 180 dagar uppnått de 50 000 betyder i första hand att det nu är upp till något av Folketingets partier att ställa sig bakom förslaget, bara folketingsledamöter eller ministrar kan ge direkta förslag. Men det finns tio partier i Folketinget och i praktiken några till genom avhoppare som startat egna partier, så Bent Thodsen är rätt hoppfull om att det tas upp.
Själv är han ingen flitig resenär på bron, senast han nyttjade den var 4-5 år sedan. Men han tycker det är fel att den kostar pengar.
I medborgarförslaget står det att ”brons intäkter har redan betalt anläggningskostnaderna i stort sett. Brukaravgifterna går i dag i stort sett till statskassan”. 2017 levererade bron in 1,2 miljarder danska kronor till statskassan (ca 1,5 miljarder svenska kronor).
De räknar med att anläggningskostnaden på 26 miljarder danska kronor är betald för länge sedan öppnandet 1998 genom att broavgifterna hittills dragit in 43 miljarder danska kronor.
Bron ägs till 100 procent av danska staten genom Sund & Bælt Holding A/S, som också äger 50 procent av Öresundsförbindelsen, där statliga Svedab står för svenska ägandet.
Sund & Bælt är också byggherre när nya Fehmarn bält-förbindelsen byggs. Folketinget har där ställt krav på att bygget ska ge mellan 1 200 och 1 300 unga en praktikplats. Men det är svårt att attrahera så många unga till Rødbyhavn på Lolland, menar nu bolaget.