I bokslutet för perioden från juli 2023 till juli 2024 rapporterar Sigtunahotellet en omsättning på 29,8 miljoner kronor, en minskning från 32,1 miljoner perioden dessförinnan. Trots detta lyckades Hotell Kristina generera en vinst på strax över en miljon. Det innebär att hotellet räknas som en Top Performer i branschen, alltså att det presterar bättre än hälften av konkurrenterna.
![](https://i0.wp.com/www.travelnews.se/wp-content/uploads/2024/08/Bokslutsgenong-mall.png?resize=600%2C400&ssl=1)
Så funkar Travel News bokslutsgenomgång i reseindustrin
Travel News granskar och analyserar varje år runt 1 500 företags bokslut. Bolagen vi bevakar hör hemma i reseindustrin. Vi gör detta tillsammans med det svenska AI-bolaget Eivora. Vår data kommer ursprungligen från Bolagsverket och varje gång en årsredovisning lämnas in uppdateras vår stora genomgång med det senaste resultatet. Vi producerar också en artikel om det enskilda bolagets resultat.
Med stöd av datan utser vi Top Performers och Supernovor i reseindustrin. För att bli en top performer ska bolagets resultat vara bättre än 50 procent av sina konkurrenter. Vinsten mäts både på marginal och på faktiskt resultat. För att bli en supernova krävs att bolaget är bättre än 90 procent av sina konkurrenter.
Målet med vår stora bokslutsgenomgång och att utse och hylla reseindustrins top performers och supernovor och utveckla industrin. Ökad lönsamhet och bättre marginaler är den viktigaste nyckeln till framgång. Självfallet är även ökad omsättning viktigt, men reseindustrin kan inte producera extrema snabbväxare som exempelvis tech-industrin eftersom de fysiska förutsättningarna är helt annorlunda. Ett hotell med 100 rum kan inte tredubbla sin omsättning tre år i rad på ett hållbart sätt.
– Att omsättningen blev lite lägre färgas av pandemins stora utbildningsskuld 2022–2023 då det gick som tåget, alla skulle mötas och konferera.
Utan spa har hotellet i stället satsat på flera paket, bland annat gourmet- och golfpaket. Golfare är på sätt och vis idealgäster, enligt Ewa Wikland. Törstiga efter golfrundan fyller de glasen i baren och sedan ingår middag i paketen vilket gör att de stannar på hotellet under sin vistelse och är köpstarka
Även somrarna går numera bra och hotell inklusive restaurang håller öppet sju dagar i veckan mot tidigare nästan bara vardagar
– Vi har ett bra tryck, även i juli, konstaterar hon
Närheten till Arlanda betyder numera mindre. Tidigare kunde hotellet få begäran om rum för försenade passagerare men hotellkapaciteten på Arlanda är nu så pass utbyggd att det inte händer längre
![](https://i0.wp.com/www.travelnews.se/wp-content/uploads/2024/12/Ewa-Wikland.png?resize=230%2C250&ssl=1)
– Men i stort fortsätter Arlanda att expandera, liksom Rosersberg. Vi har nyligen tappat ett hotell här i Sigtuna, vilket är synd. Ju fler hotell lokalt desto bättre, vi hotell samarbetar bra och vid behov bokar vi rum hos varandra.
En annan tendens är att konferensbokningarna är lite snålare än tidigare. De bokas oftare lunch till lunch, tvårätters i stället för trerätters och vinpaketet väljs bort samt att de bokas kort i tiden.
– Marknadsföringen till privatgäster sker huvudsakligen via Facebook där vi kan rikta budskapen till 35–60-åringar i näraliggande städer. Och golfare sprider kännedomen om oss till andra golfare, många golfgäng är dessutom återkommande. Vi har flera fina golfbanor vi samarbetar med.
Ewa Wikland rapporterar att januari 2025 ser bra ut men att det kommande året är svårt att förutse. Under konferenssäsongen släpper hotellet rum till bokningssajter tidigast två veckor innan.
– Vi upplever samtidigt att många bokar långt innan. Efter julledigheten börjar man fundera över den kommande året och bokningar plingar in hos oss. Det är kul att driva hotell. Efter pandemin är vi härdade och allt kan hända. Det gäller att fortsatt vara ödmjuk.
![](https://i0.wp.com/www.travelnews.se/wp-content/uploads/2024/08/Peter-Mathsson.png?resize=600%2C400&ssl=1)