I bokslutet från juli 2023 till juni 2024 rapporterar hotellet en omsättning på 22,4 miljoner, en ökning från 20,8 miljoner under den föregående perioden. Vinsten blev 426 000 kronor, en halvering från perioden 2022/2023. Sammantaget placerar sig Haparanda Stadshotell som en Top Performer i branschen, alltså att hotellet presterar bättre än hälften av konkurrenterna i branschen.
Så funkar Travel News bokslutsgenomgång i reseindustrin
Travel News granskar och analyserar varje år runt 2 500 företags bokslut. Bolagen vi bevakar hör hemma i reseindustrin. Vi gör detta tillsammans med det svenska AI-bolaget Eivora. Vår data kommer ursprungligen från Bolagsverket och varje gång en årsredovisning lämnas in uppdateras vår stora genomgång med det senaste resultatet. Vi producerar också en artikel om det enskilda bolagets resultat.
Med stöd av datan utser vi Top Performers och Supernovor i reseindustrin. För att bli en top performer ska bolagets resultat vara bättre än 50 procent av sina konkurrenter. Vinsten mäts både på marginal och på faktiskt resultat. För att bli en supernova krävs att bolaget är bättre än 90 procent av sina konkurrenter.
Målet med vår stora bokslutsgenomgång och att utse och hylla reseindustrins top performers och supernovor och utveckla industrin. Ökad lönsamhet och bättre marginaler är den viktigaste nyckeln till framgång. Självfallet är även ökad omsättning viktigt, men reseindustrin kan inte producera extrema snabbväxare som exempelvis tech-industrin eftersom de fysiska förutsättningarna är helt annorlunda. Ett hotell med 100 rum kan inte tredubbla sin omsättning tre år i rad på ett hållbart sätt.
Nästa år, 2025, firar Haparanda Stadshotell 125 år och är därmed Lapplands äldsta stadshotell. Hotellet marknadsför en rad vinteraktiviteter från hundspann, skotersafari, isbrytarkryssning med ett dopp i Bottenviken och inte minst den mest populära aktiviteten norrskenssafari. I vinter är bokningsläget bättre än någonsin med grupper från fem av sju världsdelar, rapporterar Susanne Wallin.
– För resenärer som kanske aldrig har upplevt den snörika magin tidigare, är detta en möjlighet att skapa minnen som varar livet ut. Våra internationella gäster känner ofta en otrolig förundran inför den svenska vinterns skönhet. Dessutom kan nyår firas två gånger på gränsen mellan Sverige och Finland genom vår unika tidsskillnad. Det har lett till att efterfrågan är stor på den internationella marknaden och därmed är vi redan nu fullbokade till nyår 2025/2026.
Susanne Wallin började på Haparanda Stadshotell 1989 som sextonåring och efter senare erfarenheter bland annat som vd för Norrbottens handelskammare erbjöds hon att ta över hotellet som hon drivit sedan dess.
– Visst, vi står inför utmaningar som påverkar både oss och våra gäster. Den svaga svenska kronan kan kännas som en skyddande sköld eller en börda, beroende på hur man ser på det. Men vi ser en möjlighet här. Genom att erbjuda paket och upplevelser som ger verkligt värde, oavsett valutaläget, kan vi attrahera besökare som vill uppleva den autentiska svenska vintern. Med Finland som granne har deras valuta bidragit till att vi vuxit eftersom det är fördelaktigt att besöka oss.