Bokslutet för 2023 visar att omsättningen steg till 168,2 miljoner kronor från 144,6 miljoner året innan. Vinsten för året blev närmare 40 miljoner kronor, en dramatisk förbättring från förlusten för 2022 på 4,3 miljoner kronor.
Strawberryhotellet vid Arlanda flygplats öppnade i januari 2020 och har hittills – trots pandemin – tagit emot omkring en halv miljon gäster.
– Under 2023 låg beläggningen på 86,6 procent, vilket är väldigt bra för ett hotell med 503 rum. Hittills i år ligger vi på 85 procent men vi kommer att nå samma nivå som förra året.
Jostein Rajala, vd på Comfort Hotel Arlanda Airport, var med om att bygga hotellet från grunden.
– Därför känns det extra kul. Nyckeln till framgång är att ta hand om personalen. Men vår höga beläggning och korta vistelser städar vi nästan alla rum varje dag. Vi ligger väldigt högt i personalnöjdhet, vi har låg personalomsättning och en låg andel sjukskrivningar.
Framgången för Comfort Hotel-konceptet vid Arlanda flygplats har följts av liknande satsningar i Köpenhamn och Helsingfors.
Fakta: Så funkar Travel News bokslutsgenomgång i reseindustrin
Travel News granskar och analyserar varje år runt 2 500 företags bokslut. Bolagen vi bevakar hör hemma i reseindustrin. Vi gör detta tillsammans med det svenska AI-bolaget Eivora. Vår data kommer ursprungligen från Bolagsverket och varje gång en årsredovisning lämnas in uppdateras vår stora genomgång med det senaste resultatet. Vi producerar också en artikel om det enskilda bolagets resultat.
Med stöd av datan utser vi top performers och supernovor i reseindustrin. För att bli en topp performer ska bolagets resultat vara bättre än 50 procent av sina konkurrenter. Vinsten mäts både på marginal och på faktiskt resultat. För att bli en supernova krävs att bolaget är bättre än 90 procent av sina konkurrenter.
Målet med vår stora bokslutsgenomgång och att utse och hylla reseindustrins top performers och supernovor och utveckla industrin. Ökad lönsamhet och bättre marginaler är den viktigaste nyckeln till framgång. Självfallet är även ökad omsättning viktigt, men reseindustrin kan inte producera extrema snabbväxare som exempelvis tech-industrin eftersom de fysiska förutsättningarna är helt annorlunda. Ett hotell med 100 rum kan inte tredubbla sin omsättning tre år i rad på ett hållbart sätt.
– Vi har ingen lågsäsong utan hög beläggning året runt. Vi är nummer ett på Tripadvisor och har internt en hög rating. Att upprätthålla den nivå innebär ett dagligt arbete. Det är alltid utmanande att planera verksamheten men det är lättare när man vet vad man har att jobba med. Vi är inne på vårt femte driftår och i år har vi ett stort fokus på rummen.
Text: Peter Mathsson
Källa: Eivora