Travel News listar nedan de 769 hotellföretag som omsatte mer än tio miljoner kronor i fjol. 2022 blev ett år av välbehövlig återhämtning på en någorlunda normal marknad.
Som vanligt dominerar två jättekoncerner, Scandic och Strawberry, och en handfull stora som Elite, Ligula, Gothia Towers, Grand och Ess Hotels. Det gänget stod pall för förluster på nära två miljarder kronor under 2021, men hämtade tillbaka runt en miljard i vinst i fjol. I år väntas det bli mer efter välbehövliga prishöjningar som kunderna utan prut tuggat i sig.
I listan nedan är inte alla koncerner samlade. Till exempel Uwe Löfflers och Balders 50/50-ägda koncern Ligula Hospitality Group, som är fjärde störst i landet med en omsättning över miljarden, varav 700 miljoner i Sverige, och drygt 500 anställda.
Om innevarande år avslutas bra har många hotellföretag kunnat hämta tillbaka de tunga förluster de dragit på sig 2020 och 2021. Men det betyder bara att de är tillbaka på noll efter fyra tuffa år. Och de flesta dras med anstånd till Skatteverket, till exempel jätten Scandic som rullar 635 miljoner skuldkronor framför sig i en avbetalningsplan.
Under 2022 omsatte de hotell vi granskat 48 miljarder kronor, ungefär en fördubbling från föregående år, då de drog på sig en förlust på 1,7 miljarder. Under 2022 gjorde de i stället en vinst (ebit) på 3,1 miljarder, vilket ger en nettomarginal på 6,5 procent.
Värt att notera är ändå ett antal större företag som gjorde förlust i fjol: Elite, Diplomat, Amaranten, At Six eller Reisen. Största vinsterna gör förstås Strawberry och Scandic.
Men för att hitta tvåsiffriga nettomarginaler får vi ge oss ut på tur till Södra Berget i Sundsvall, Riverton i Göteborg, Ästad Vingård nära Ullared, Marstrands Havshotell, Grand i Lund eller Holiday Club i Åre.