Annons:

Premium

Comfort Hotel Malmö vinner på höjda priser

– Under 2023 nådde vi all-time high och i år kommer vi att nå ännu högre. Efter många år där marknaden i Malmö och Skåne generellt har kännetecknats av mycket låga priser jämfört med resten av Sverige har vi lyckats få upp prisnivån. Vi är givetvis glada och det är mesta av regionen, säger Kenneth Pedersen, vd för Comfort Hotel Malmö, en del av Strawberry. Text: Peter Mathsson Källa: Eivora

”Tidigare bodde affärsresenärerna på de dyrare fullservicehotellen och nu väljer de också  vår prisklass”

Enligt bokslutet uppgick omsättningen under 2023 till 61,7 miljoner kronor, en ökning från 57,4 miljoner under 2022. Vinsten 2023 blev 20,1 miljoner kronor, en kraftig uppgång från 2022-års vinst på 3,3 miljoner. Det innebär att Comfort Hotel Malmö räknas som en Supernova inom hotellbranschen, vilket innebär att bolaget ligger i det absoluta toppskiktet i sektorn.

Travel News granskar och analyserar varje år runt 2 500 företags bokslut med data från Eivora och Bolagsverket.

– Om vi tittar på fjolåret såg vi en tydlig effekt av den försvagade svenska kronan. Under sommarmånaderna valde många familjer staycation genom att ta några dagar i Malmö och några dagar i Köpenhamn. Man avvaktade in i det sista med förhoppningen att kronan skulle stärkas och när detta inte skedde valde man en semester i Sverige.

Liksom generellt i branschen upplevde Comfort Hotel en ketchupeffekt 2022 efter pandemin som fortsatte in i 2023.

– Det har inneburit att vi har kunnat få ut högre priser utan att vi har upplevt samma ökning i beläggning. Och vi har kunnat hålla uppe denna högre nivå, vilket marknaden har accepterat.

Hotellet har dessutom fått ett lyft med långt fler affärskunder. Området i Malmö växer med nya företag och lägenheter. Där ligger numera bland annat Eons huvudkontor och Malmö tingsrätt.  Vidare har hotellet ett samarbete med Slagthuset – med stora konferenslokaler och konserter – som ligger intill.

– Tidigare bodde affärsresenärerna på de dyrare fullservicehotellen och nu väljer de också  vår prisklass. Det innebär att vi är fullbokade tisdagar och onsdagar. Comfort Hotel Malmö håller ett bra pris, vi är inte billigast men vi är bra.

Kenneth Pedersen nämner även de positiva effekterna av att Strawberrys nya PMS bokningssystem och styrsystemet för prissättning som infördes sista kvartalet 2023. Vidare har Strawberry ett starkt säljteam som har flyttat från Stockholm till ett säljkluster i Malmö för Skåne och Danmark som bidrar till ökat tillväxt, snabbare svarstider och flera vunna affärer.

– Det innebär att vi snabbt kan föreslå olika hotellösningar utan att kunderna behöver ringa runt till varje enskilt hotell.

Eurovision 2024 – vad har det betytt?

–  Vi hade kanske hoppats på en höjning av vår omsättning under dessa två Eurovisionmånader men vi lyckades inte med det. Många gäster och lokala stannade hemma under Eurovision istället för att ansluta till Eurovisionfesten till följd av en del dålig PR och TV. Utmaningarna med Israels deltagande hade en stor negativ effekt för evenemanget.  

– Detta trots att vi som stad och hotell inte upplevde det som problematiskt med de manifestationer som försiggick samtidigt med eventet.  Festen blev helt enkelt inte riktigt av och Eurovisionbubblan brast lite grand. Dock en helt fantastisk show i Malmö Arena – och superengagemang av alla involverade parter:  Malmö stad, SVT, Polisen, Malmö Kongressbyrå & alla hotellkollegor.

Utsikterna för 2024?

– Effekten av allt detta ses bäst i år 2024 vart vi förväntar oss en bra ökning av vår topplinje i förhållande till 2023.

Text: Peter Mathsson Källa: Eivora

Reservation & Ticketing Agent – Copenhagen
Sista ansökningsdag:
30 september 2024
Account Manager Sales – Sweden & Finland
Sista ansökningsdag:
23 september 2024