”Det kunde varit bättre om inte 75 procent av rörelseresultatet på 2,4 miljarder försvunnit i finansiella kostnader”
I dag ska årsredovisningar för kalenderår vara på plats hos Bolagsverket annars blir det lite böter. De flesta bolag kan visa upp fina fjolår med många plus, vilket oftast beror på att året innan var pandemistängt.
Det gäller även hotellbjässen Scandics årsredovisning. Omsättningen 2022 fördubblades till nära 20 miljarder kronor och vinsten blev en halv miljard jämfört med 2021 års förlust på 1,7 miljarder.
Det kunde varit bättre om inte 75 procent av rörelseresultatet på 2,4 miljarder försvunnit i finansiella kostnader varefter kassaflödet stannade på 125 miljoner, en halvering jämfört med 2021 då pandemistöd utgick.
De beskedliga resultaten hindrade inte att vd Jens Mathiesens ersättningar ökades på med sju miljoner i bonus till 17,7 miljoner. Ersättningarna för de nio i ledningen nära nog fördubblades till 61,2 miljoner.
Bolagsstämman fastslog också det nya bonusprogrammet där 80 personer ska kunna få dela på maximalt 38 miljoner kronor beroende på prestationer och utfall.
Men nu går det ju så bra för hotellen att de kanske är värda en dusör från huvudägarna Stena och AMF och den växande skaran aktieägare.
Nja, det finns frågetecken i notapparaten. Rätt korta banklån på 3,7 miljarder, varav 2,7 till Stibor plus 4 procent, en konvertibel på 1,8 miljarder och över 800 miljoner i skatteskuld med stigande ränta.
En låg rörelsemarginal på 2,2 procent och snart närmare en kvarts miljard aktier på marknaden efter inlösen av konvertibellånet pekar ju inte mot förpandemiska dagars vinstnivåer. Det skulle kräva ett ebit-resultat nästa år på närmare två miljarder kronor. Då gäller det att konjunkturen inte sviktar i höst.
Scandics Q2-rapport som kom nyligen är heller inte särskilt imponerande.
Visst, prisökningen lyfte RevPAR 10 procent jämfört med 2022 och omsättningen ökade med 8 procent.
Men beläggningsgraden var densamma, 63 procent och rörelseresultatet minskade från en dryg miljard till 772 miljoner. Det fria kassaflödet halverades och vinsten per aktie sjönk rejält.
Jens Mathiesen påpekar att koncernen både amorterar lån och investerar och att rörelsemarginalen efter att engångsposter rensats är hela 13 procent. Han emotser ett gott tredje kvartal.
Sedan är det höst och då brukar det blåsa snålare.