Vid Travel News presslägging – mer än en och en halv månad efter tsunamikatastrofen – hade ud och charterbolagen, representerade av samarbetsorganisationen Researrangörer i Sverige ris, inte nått en överenskommelse.
Vad Travel News erfar var ud ovilligt att diskutera någon ersättning alls i -inledningsskedet. En orsak skulle ha varit att charterbolagen inte fått en formell för-frågan från regeringen, till skillnad från sas, om att sätta in evakueringsflyg.
Charterbolagen hänvisar i sin tur till sitt första möte med ud tisdagen 28 december, två dagar efter katastrofen. Då fick arran-görerna muntligen uppdraget av Jan Nordlander, chef för konsulära avdelningen, att frambringa maximalt med evakueringsflyg till Phuket oavsett vilken arrangör resenärerna åkt med eller om de åkte på egen hand.
Advokat Jan Widlund, som representerar arrangörerna, förklarar att han markerat tydligt för ud att sas och charterbolagens evakueringsinsats inte får behandlas olika.
– Det accepterar vi inte och min upp-fattning är att ud:s rättschef Carl Henrik Ehrenkrona är införstådd med detta. Jag hyser gott hopp om att detta ska lösas.
Ehrenkrona, som hittills inte haft något förhandlingsmandat från regeringen, vill inte kommentera ud:s inställning.
– Men det ligger både i regeringens och branschens intresse att lösa frågan så snart som möjligt.
Enligt vad tt enfar kan en tänkbar -ersättningsnivå hamna på 45 miljoner.
Fritidsresor har haft störst evakueringskostnader, totalt 25 miljoner kronor inklusive evakueringshotell, läkarvård och krishantering för resenärer. MyTravels nota är 18,9 miljoner och Apollo 11 miljoner.
Katarina Myrberg