– De har anställt Lundgren för att städa upp inom företaget och kan knappast vänta på städkärringen i två år. Men för att vi ska släppa honom krävs att vi får något väldig speciellt tillbaka, säger MyTravels koncernchef Sam Weihagen, som hävdar att det inte pågår några förhandlingar i dagsläget.
Inom Fritidsresegruppen är den allmänna uppfattningen att Lundgren kommer att börja i höst.
– Vi kan inte kommentera hans anställningsvillkor överhuvudtaget. Vår intention är att han ska komma så snart som möjligt. För övrigt gäller att de diskussioner vi eventuellt har med MyTravel för vi direkt med dem, säger Lottie Knutson, informationsdirektör för Fritidsresegruppen.
Under tiden roar sig Johan Lundgren med att ”umgås med familjen och påta i trädgården”.
– Jag hoppas att det inte blir två år, men det bestämmer jag inte själv. Det är ovanligt att man får sitta en hel karantänsperiod fullt ut, säger han.
I Sverige är två år en ovanligt lång tid för förbud mot att arbeta inom samma område.
Anders Holst, som visserligen blev uppsagd från Fritidsresegruppen, hade till exempel sex månaders konkurrensförbud inom samma område. I England däremot är det vanligare med långa karantänstider.
– Jag har nog sett ett 20-tal fall under lång tid. Men aldrig att någon suttit tiden ut. Det brukar lösa sig genom ekonomisk uppgörelse eller juridisk tvist, säger Anders Holst.
Lundgren har arbetat 13 år på MyTravel. När han skrev på chefsavtalet hade han inga tankar på att senare skulle gå till värsta konkurrenten.
Varför du skrev på ett avtal med en så lång karantänstid?
– Att det står två år i kontraktet beror på arbetsgivaren ville undvika denna situation. Men det står många andra saker i kontraktet och jag hade också vissa fördelar, säger Johan Lundgren.
Karin Starkman Ahlstedt