Annons:

Staten prutar charterns tsunaminota

Staten vill inte betala hela charterns nota för tsunamikatastrofen. I en överenskommelse mellan charterbolagen och staten, som regeringen ska godkänna, har sluträkningen prutats ned från 54,8 miljoner kronor till 31,3 miljoner.

Det framgår av utredningen från Kammarkollegiet, som haft uppdraget av ud att syna charterns ersättningskrav.
Utredningen visar att staten inte haft -något rättsligt ansvar för charterns evakueringskostnader. Charterns hänvisningar till uttalandena som regeringsrepresentanter gjort vid möten, mailkonversationer och presskonferenser är inte samma sak som att staten juridiskt åtagit sig detta ansvar.
Men staten bör stå för vissa av evakueringskostnaderna enligt -Kammarkollegiet, som ger reseföretagen efterlängtat -beröm för sitt agerande under katastrofens -första vecka. De har ”stått för en betydande -humanitär insats, vars betydelse i den kaotiska situation som rådde inte nog kan understrykas”. Som exempel ges att charter-bolagen tagit med mediciner, sjukvårds-utrustning och extra personal till resmålen.
Går överenskommelsen igenom får Fritidsresor 17,2 miljoner i ersättning (begärt 25 miljoner), MyTravel 7,4 miljoner (18,9) och Kuoni/Apollo 6,7 miljoner (11).
I dessa summor ingår charterbolagens uppskattade kostnader för extrainsatta plan, där Fritidsresor var den arrangör som satte in flest extraplan.
Däremot vägrar staten att ersätta -charterbolagen för dess ordinarie hem-transporter. Charterbolagen har hävdat att de efter katastrofen sade upp reseavtalen med resenärerna och gjorde återbetalningar till dem – något de ansåg sig ha rätt att göra enligt paketreselagen – vilket gjorde att de inte längre hade några ekonomiska förpliktelser mot resenärerna. Därför borde staten stå för hemtransporterna.
Det resonemanget köper inte Kammarkollegiet. Enligt paketreselagen ska charter-bolagen ansvara för hemtransport av sina resenärer och för detta finns pengar budge-terat. Extrakostnaderna för dessa flyg är således bortfallet av intäkter från nya rese-närer och är ingenting staten tänker betala.
Varken MyTravel eller Fritidsresor vill kommentera överenskommelsen innan -regeringen slutgiltigt godkänt den.

Kommentarer är stängda.