– Det är en ovanligt strulig konkurs bland annat på grund av motsättningar mellan ägarna, säger konkursförvaltare Claes Dalén.
Flera hotell finns bland förlorarna i konkursen, bland annat har Grand Hôtel och Clarion Hotel Stockholm förlorat stora belopp.
– Leverantörerna är de största fordringsägarna vid konkursen. Det finns närmare 6 miljoner i leverantörsskulder, säger Dalén.
Konflikten blommar för fullt mellan grundaren Dag Kastensson och Johan Pettersson, som gick in i bolaget så sent som i mars 2007 och ord står mot ord.
– Oegentligheter inom ekonomin gjorde att jag tog in tre konsultbolag för att reda ut vad som hänt under vinterhalvåret. På grund av att det fortsatte att dyka upp konstiga saker kunde vi inte ta in nya kapitalstarka ägare, säger vd Dag Kastensson, som själv begärde bolaget i konkurs på grund av att det kommit på obestånd.
Inkråmet såldes dessförinnan till SLG International.
– Personal, kunder och verksamhet togs över. Det som var kvar lät vi gå i konkurs, säger Kastensson.
Även nyblivne kompanjonen Jonas Pettersson, som ägde 24 procent av bolaget sedan mars 2007, talar om oegentligheter.
– Det visade sig i maj att det inte stod så bra till i bolaget som jag hade blivit ledd att tro. Det fattades pengar och var ett svart hål. När jag ifrågasatte detta blev det en konflikt, säger han.
Pettersson kallade till extra bolagsstämma och begärde särskild granskningsman på länsstyrelsen.
– Innan detta var klart såldes inkråmet och allt gick i konkurs. Ingen meddelade mig trots att jag äger 24 procent i bolaget, säger han.
Den nya ägaren Per Falck menar dock i motsats till de båda delägarna att han inte köpte inkråmet förrän efter konkursen.
– Därför betalade jag inga pengar utan skjuter till pengar.
I revisionsberättelsen anmärker revisorn på brister i den interna kontrollen och en stor del av bokföringen gjorts i efterhand.
– Det var väldigt rörigt och vi fick köra om hela 2007 eftersom det saknades papper, var dubbelfakturerat och dubbelt betalt. Att flera av ekonomitjejerna slutade under året bidrog till röran. Min fru kallades in för att få ordning på situationen, säger Jonas Pettersson.
Han och hans fru har polisanmält Dag Kastenson för förtal, men utredningen har lagst ner.
– Leverantörer har berättat att Dag sagt att jag och min fru är orsaken till konkursen och att jag lurat av honom 24 procent av aktierna. Dag Kastensson förnekar att han förtalat sin tidigare kollega.
– Jag vet inte var det skulle komma ifrån. Jag har talat med våra största leverantörer och förklarat situationen. Jag har inte förtalat någon.
Verksamheten har från det konkursade bolaget återuppstått under SLG International, som köpte inkråmet. För Dag Kastenssons Grand European North, som gick i konkurs första gången 2001, blir det tredje gången gillt under namnet Grand European Nordic.
Tidigare delägaren Jonas Pettersson startade i juli Nordic Network Coordinator.
Den nye ägaren är ett företag inom utbildning och HR, med Per Falck i spetsen. Han har anställt Dag Kastensson i det nya bolaget.
Den nye ägaren är ett företag inom utbildning och HR, med Per Falck i spetsen. Han har anställt Dag Kastensson i det nya bolaget.
Hur passar Grand European North in i din verksamhet?
– Den passar inte in. Men jag har stor erfarenhet från branschen på 1960- och 1970-talet och längtade tillbaka, säger Per Falck, vd för SLG International.
– Den passar inte in. Men jag har stor erfarenhet från branschen på 1960- och 1970-talet och längtade tillbaka, säger Per Falck, vd för SLG International.
För närvarande ser Per Falck över verksamheten.
Han är inte oroad över de tidigare konflikterna i bolaget.
– Dag Kastensson har sagt till mig att det inte förekommit oegentligheter. Jag vill inte titta på historien utan se framåt, säger Per Falck.
Dag Kastensson och Jonas Pettersson tvingas betala 2 miljoner var i borgen. Innan Pettersson slog sina påsar ihop med Dag Kastensson i mars 2007, drev han ett bolag som hette Network Coordinator.
Karin Starkman Ahlstedt