En milsvid bukt med kilometerlånga sandstränder, två floders utlopp, laguner, längre bort en klippig kust och i fonden de taggiga blågröna Tsitsikamma-bergen. Här simmar valar förbi, över landsvagen springer babianer och i skogarna fanns förr stora elefanthjordar.
Det var Pelle och Pernilla Landstedt som rekommenderade Plettenberg Bay. Om jag skulle åka Garden Route, så stanna en natt i The Plett, som sydafrikanerna kallar staden. Och de kände även till ett hotell nära stranden, ett sånt där hotell man drömmer om att bära upp sin väska till. Ett litet kolonialt hus med vackra rum där gardinerna rörde sig mjukt i havsbrisen och sängarna var hårt stoppade.
Pelle och Pernilla arbetar sedan 1998 i Sydafrika och deras affärsidé är enkel: De kan Sydafrika och de är duktiga på att skräddarsy resor för olika typer av resenärer och företag. Största delen av omsättningen i deras företag Propel Africa kommer från incentiveresor och olika företag som vill bjuda sina medarbetare på något extra när ekonomin pekar åt rätt håll.
Bland kunderna syns Dressmann, Vin & Sprit, Citroën, Microsoft, Whirlpool m fl.
– Vi vill erbjuda något speciellt. Inte det som alla känner till, men hitta eller skapa de där godbitarna som gör att företagen verkligen känner att de får valuta för pengarna. Som att välja exempelvis Entabeni Game Reserve istället för de mer kända naturreservaten. I Entabeni är naturen mer storslagen, än till exempel i Krügerparken. Det här innebär ju att vi själva måste resa mycket och göra research. Dels för att hitta nya ställen, dels för att kolla att de vi redan har använt oss av fortfarande håller stilen, berättar Pelle.
– Fast just den delen känns inte som ett jobb. Att kolla restauranger, hotell och stränder är något som åtminstone jag alltid har gjort, säger Pernilla. Det är ett intresse jag har, så det är bara roligt.
Framför allt om man hittar något som är bra, något som håller. Den där göra-fynd-känslan som är jädrans skön.
Pelle och Pernilla bor i en villa i Camps Bay, en förort till Kapstaden som känns som en blandning av Kalifornien och Brighton på engelska sydkusten. Vita villor som klättrar uppför Taffelbergets baksida, en oändlig ocean vid promenaden och oklanderligt klippta brittiska gräsmattor.
Villan ligger på en höjd ovanför själva centrum och tjänstgör även som kontor. Men för fyra-fem år sedan var detta inte ens dröm, utan på sin höjd ett embryo till en idé.
– 1996 besökte vi Sydafrika som turister och vi föll direkt för landet. Naturligtvis för klimatet, men här fanns också en värme hos människorna, de var positiva och ville att saker skulle utvecklas.
Framför allt ville de att något skulle hända efter apartheid-åren. Det kändes som i Kalifornien, fast ödmjukare på något sätt, berättar Pelle.
– Sedan får vi inte glömma den där ”svårfångade” afrikanska mystiken som alla pratar om. Och den finns faktiskt även om det är svårt att beskriva den. Det är som att livet blir intensivare här, att människor och landskap kommer närmare, lägger Pernilla till.
Samtidigt var Pelle och Pernilla trötta på allt snurrade allt snabbare i Stockholm.
– Jag kände i alla fall att jag ville bli herre över min egen tid och få en högre livskvalité. Så när Pernilla föreslog att vi skulle ta tjänsteledigt och göra något i Sydafrika, så var jag inte svårövertalad. Det kändes rätt, säger Pelle.
Göra något i Sydafrika? Det låter både lätt och mycket svårt. Både Pelle och Pernilla har sina rötter i resebranschen. Båda har arbetat inom Vingkoncernen som bland annat reseledare, entertainers, sportguider, kabinpersonal med mera. Efter Pelles civilekonomexamen arbetade han även med det administrativa inom koncernen. Pernilla utbildade senare personal inom service och försäljning på Mercuri International och Pelle tog steget över och blev konsult på Det Naturliga Steget.
Ett späckat CV med andra ord. Men vad skulle de göra i Sydafrika?
Efter en tids grubblande och letande lyckades de få anställning som värdpar på Miramar Guesthouse i en förort till Kapstaden och lämnade det trygga livet i Stockholm och satte sig på flyget till Sydafrika.
På Miramar hade de en liten lön, men gratis mat och boende. Det kändes som en bra början.
Det blev en chock. Ägarna, ett boerpar, visade sig vara apartheids sista förkämpar. De var helt enkelt hard core-rasister.
– Det blev en rejäl krock. Nästan redan från första dagen var vi i konflikt med dem och tog parti för deras svarta anställda. Så vi sa självklart upp oss, säger Pelle.
– När det gällde vårt liv i Sydafrika fick vi naturligtvis kalla fötter och blev jätteoroliga. Vi frågade oss om det verkligen gick att jobba i Sydafrika. Eller om vi var för tidigt ute. Vi var verkligen tveksamma. Men efter ett tag så kände vi att vi hade haft extrem otur, att ägarna var en liten minoritet, förklarar Pernilla.
Det fanns även ett annat bra skäl till att de inte satte sig på flyget hem: Pernilla hade börjat hjälpa svenskar med reseupplägg till Sydafrika, så varför inte försöka på egen hand? När Pernilla gjorde en lyckad införsäljningsrunda i Sverige och de första stora kunderna var inbokade så var Propel Africa etablerat. Pelle, som hjälpt till att dra igång ”The Natural Step” i Sydafrika, behövdes ganska snart på heltid i reseverksamheten.
– När den första stora gruppen anlände till Kapstadens flygplats kändes det som vi hade hittat rätt, säger Pernilla.
fakta: PELLE OCH PERNILLA
Namn: Pelle och Pernilla Landstedt.
Företag: Propel Africa (PROPEL AB)
Antal anställda: 3 och ytterligare 5-10 vid olika pojekt.
Omsättning: 5-6 miljoner.
Volym: 10-15 företagsgrupper per år