Annons:

Premium

Våra grannländer har omfattande skydd mot drönare – men inte Arlanda

Storflygplatserna i både Norge och Danmark har omfattande system mot drönare, rapporterar SVT Nyheter. Men inte Arlanda.

”Det vore nog dags att se över den delen att kunna detektera drönare”

SVT har besökt Gardermoen i Oslo där man inrättat en central för kontroll av drönarflygningar på flera flygplatser i landet. Personalen kan detektera och dokumentera drönare, samt pejla drönarpiloter.

Enligt Nikola Tufekcic, chef för norska Avinors antidrönarprogram, har utrustningen hjälpt dem väldigt mycket.

”För oss är det en fråga om flygsäkerhet”, säger Tufekivc till SVT. 

Efter flera incidenter valde Kastrup i Köpenhamn att skaffa sig ett system mot drönare.

”Vi har investerat i avancerad teknik för att upptäcka och identifiera drönare i luftrummet runt flygplatsen”, sade Johnnie Müller, säkerhetschef på Köpenhamns flygplats, till DN förra veckan.

Däremot saknar Arlanda, som Swedavia ansvarar för, system för att hitta och mota bort drönare, vilket både DN och SVD rapporterar om.

Swedavia vill inte kommentera säkerheten, men enligt Luftfartsverket finns varken teknik för att mota bort drönare eller pejla drönarpiloter som flyger över Arlanda, uppger SVT.

Nyligen lamslogs flygtrafiken på Arlanda under några timmar på grund av misstänkta drönare i området. Det är dock oklart om det handlade om drönare.

Polisen uppger att Swedavia inte kunnat leverera dokumentation utöver visuella observationer från förra söndagen.

”Det vore nog dags att se över den delen att kunna detektera drönare och framför allt avfärda olika indikationer. Det här innebär stora kostnader”, säger Per Engström, sektionschef på polisens Nationella operativa avdelning (NOA) till SVT.

Account Manager Sales – Sweden & Finland
Sista ansökningsdag:
23 september 2024
Reservation & Ticketing Agent – Copenhagen
Sista ansökningsdag:
30 september 2024