Annons:

Apollochefen: Sämre än på många år

Kronan, miljödebatten och den extremvarma sommaren i fjol har fått resebolagen att knäa. – Det har varit ett sämre år än på många, många år, säger Apollos Sverigechef Erika Butterworth till TT.

Konkursen för Vings ägare Thomas Cook sätter spår i hela resebranschen.

– Klart kunderna blir oroliga. ”Kan det här hända fler?”, säger Erika Butterworth om vad hon tror många tänker.

Men hon ser ingen oro för Apollos egen del, eller för kunderna. Apollo har finansiellt stabila tyska ägare.

– Men det har varit ett tungt år för oss, säger Erika Butterworth.

Fjolårets rekordvarma sommar sänkte efterfrågan, miljödebatten påverkar också med fler som avstår att flyga. Och den svaga svenska valutan pressar också lönsamheten med kostnader i euro och intäkter i kronor, enligt Apollochefen.

– Speciellt i början av året märkte vi av det här. Och när efterfrågan sjunker då får vi sänka priset, säger hon.

Konkurrenten TUI stiger samtidigt flera procent på Frankfurtbörsen efter dagens besked. Det brittisk-tyska bolaget har dock haft egna problem och tidigare i år kom beskedet att årets resultat kan bli 200 miljoner euro sämre (drygt två miljarder kronor) på grund av flygförbudet för Boeingplan av modellen 737 Max 8.

– Det slår som en enskild faktor men sedan är det ett skifte som hänt under längre tid som började med digitaliseringen av resetjänster vilket betydde att alternativen ökade, säger Peik Martin, säljansvarig för Nordenmarknaden till TT.

– Ur vårt perspektiv har vi försökt anpassa oss till kundens beteende, hur du bokar resa och vilka alternativ man vill ha, säger han.

TT: Varför ska kunder i framtiden använda sig av era tjänster när man kan boka själv?

– Vi anser att vi har en bra uppfattning om vad resenären söker där flyget är en del av det. För oss handlar det också om att kunna erbjuda en bra hotellösning oavsett vilket flyg man väljer.

Att som resebolag ens andas finansiella problem är att gräva sin egen grav, då flyr kunderna. Men faktum är att resebolagen ekonomiskt inte direkt rosat marknaden senaste tiden, enligt de årsredovisningar TT tittat på. Lönsamheten är generellt ganska pressad och Thomas Cook var rejält skuldsatt.

Enligt Erika Butterworth har Apollo en annan affärsmodell. Till skillnad från TUI och Thomas Cook äger inte Apollo några hotell. Därmed är den finansiella risken lägre.

– Då behöver vi inte tjäna lika mycket pengar, säger hon.

Resejätten Thomas Cooks konkurs sätter nu i gång en kedja av konsekvenser för bland andra anställda, underleverantörer och flygbolag och TUI uppger ett betydligt större söktryck som resultat av konkursen.

Apollo räknar också med att kunna ta över en hel del av de resor och kunder som påverkas av konkursen.

TT

Kommentarer är stängda.