Skistar bokför sitt helår med start första september och kan i veckan börja räkna ihop sitt första hela coronaår. Av kvartalsrapporterna att döma har bolaget klarat pandemin ganska bra.
Förra vårvintern höll skidorterna i Sverige öppet, trots medielarm om en förväntad smittspridning som aldrig kom. Ett skäl är Skistars stenhårda regler som bland annat ledde till att personal som festade i större grupper fick sparken rakt av. Sånt väcker respekt och stärker varumärket.
Egen bil, eget boende och stavlängds avstånd fungerade bra även i våras för den som kan leva utan halvtaskiga coverband och ta after-ski-bärsen hemma. God snötillgång och hyggligt väder lyfte ytterligare intresset för skidåkning under vårvintern.
Omsättningen fördubblades i våras (1/3 – 1/6) jämfört med första corona året till en miljard med en nettomarginal på 11 procent. Visserligen börjar Skistar redovisa hela logiersättningen som intäkt, men också ersättningen till stug- och lägenhetsägare som kostnad, så sista raden påverkas inte.
Det faktiska resultatet är nästan dubbelt så bra, eftersom Skistar skrivit ner värdet på österrikiska S:t Johann för att kunna sälja sina 68 procent av bolaget. Satsningen i Alperna blev aldrig någon höjdare för Skistar, särskilt inte efter två vintrar med coronarestriktioner.
Nu satsar Skistar i stället helhjärtat på Skandinavien och på sommaräventyr i Sälen, Åre och Trysil. Sommarverksamheten är liten jämfört med skidturismen och kräver också investeringar, men Skistar tror på att aktiv semester på hemmaplan har potential.
Helåret som slutade förra hösten omsatte Skistar 2,8 miljarder kronor och gjorde ett resultat före skatt på 350 miljoner kronor. Bortsett från extraordinära poster får bolaget svårt att slå den siffran i år, trots ökade intäkter från sina sommaraktiviteter. De tre första kvartalen av det nya verksamhetsåret landade på 2,5 miljarder i intäkter och ett resultat på en kvarts miljard.
Förklaringen ligger till största del på de hårda norska (och österrikiska) restriktionerna som stängt ute utländska skidturister. Skistars antal skiddagar minskade från 5,1 till 4,4 miljoner. Rimligen borde det år som börjar på tisdag landa högre om Trysil och Hemsedal kan köra för fullt.
Leif Holmkvist