Annons:

Premium

”Norden är ljuset i Thomas Cook-gruppens mörker”

Värmebölja, spanska hotellpriser och förseningar förmörkade skyn för Thomas Cook-gruppen, som gick back en och en halv miljard kronor. Ljuset i höstmörkret är den nordiska Ving-gruppen, som trots värmebölja visar stadig och god lönsamhet.

Thomas Cook-koncernen redovisade i går räkenskapsåret som bryts per 1 oktober. Det var ingen rolig läsning för aktieägarna och gruppen inleder sin redovisning med att retoriskt fråga: ”What went wrong?”.

Visserligen ökade årsomsättningen med 6 procent till drygt 100 miljarder kronor. Men resultatet föll kraftigt under verksamhetsårets sista kvartal, juli, augusti och september, då normalt hela årsvinsten grundläggs. Norra Europa svettades i temperaturer som vi annars hittar i Sharm el Sheikh och de med nätet och åren allt senare bokningarna försvann. Flygdelen av koncernen kan i viss mån styra om verksamhet och gjorde sitt bästa resultat på flera år, men höga fasta kostnader för hotell och personal gjorde att totalvinsten rasade.

Vi svettades även i Norden, men Vinggruppen (Thomas Cook Northern Europe) gjorde ändå sitt näst bästa år och är den mest lönsamma delen av hela koncernen. I gruppen ingår Ving, Spies, Tjäreborg, Globetrotter och den skandinaviska delen av flygbolaget. Vinggruppen omsatte 14,4 miljarder kronor och gjorde ett rörelseresultat på 1 453 miljoner.

Bakom framgången ligger egna koncepthotell och eget flygbolag som kan fylla planen med andra resenärer än de egna charterkunderna. De senaste tio åren har Vinggruppen vuxit stadigt och levererat en stabil vinst, även om nettomarginalerna ligger på måttliga 3 -4 procent. Varumärkena är väl inarbetade och upplevs som trygga av den lite äldre kundkretsen. Yngre och nya kunder försöker gruppen fånga in genom att paketera spännande resor eller sälja flygstolar.

Det stora hotet delar Vinggruppen med hela branschen, en växande tvekan att flyga lika mycket som förr med tanke på miljön. Ving säger sig ha minskat utsläppen per passagerare med 20 procent på 15 år. Det är inga siffror som slår miljöexperter med häpnad. Gruppens nästa insats för miljön är att få bort 70 miljoner engångsartiklar i plast inom ett år. Tack säger alla vi som retat oss på skräpberget i bricklådan så länge, men det räcker nog inte för att möta miljövännerna krav.

Leif Holmkvist  

På nytt jobb