Drygt 6 000 tecken. Så lång är den skrivna respons som egyptiska myndigheter utfärdat efter att resebloggaren Ben Schlappig i mitten av november publicerat en svidande text om flygplatsen i Kairo.
I inlägget beskriver amerikanen varför Kairos internationella flygplats är ”helt hemsk”. Skälen som listas är allt från ”oförskämd, ohjälpsam och distraherad” personal och att resenärer får ”oändliga frågor om dricks” – till att det råder ”noll ordning” bland passagerare och att faciliteterna är dåliga. ”Så gott som allt suger” menar Ben Schlappig. Inlägget avrundas med att han inte kan komma på ”en enda försonande kvalitet” med flygplatsen förutom låga priser.
Svaret från Egyptens civila luftfartsmyndighet mäter tre och en halv maskinskriven A4-sida. Man meddelar att inspelningar från övervakningskameror under Ben Schlappigs senaste genomresa grundligt granskats, och att de visar att allt gått ”smidigt” till utan några ”kontroversiella interaktioner” med personal. Ifrågasättande av detaljer – som att en bild på en toalett inte överensstämmer med toaletten Ben Schlappig den här gången besökte – blandas med subjektiva åsikter. Exempelvis om det är ”rimligt att en passagerare besöker två lounger före en enda flygning”.
Myndigheten antyder att man är beredd att vidta rättsliga åtgärder mot Ben Schlappig för hans ”ogrundade, destruktiva” anmärkningar. Bloggaren anklagas för att hysa illvilliga motiv och ha varit på besök enkom för att ”motverka Kairos internationella flygplats”.
Siffror från egyptiska turistministeriet visar att 2023 var ett rekordår med 14,9 miljoner turister. Den siffran vill man dubblera till 2028, och då är det viktigt att vara uppmärksam på sådant som kan äventyra ambitionerna.
Men den snabba – starka, lätt löjeväckande – responsen från Egyptens civila luftfartsmyndighet är inte så mycket rent värn om turismen, som det är en konsekvens av att Egypten leds av en militärstödd president. Enligt Utrikespolitiska institutet har rättsväsendets oberoende sedan 2011 minskat. Massmedier kontrolleras hårdare och motståndare till regimen behandlas med hårdhandskar. Enligt en sammanställning från regeringskansliet grundad på utrikesdepartementets bedömningar per sommaren 2019 har utrymmet krympt ”för det civila samhället, människorättsförsvarare och för politisk debatt.”
Säga vad man vill om resebloggare som ofta har en grandios bild av sin betydelse. Det spelar ingen större roll att Ben Schlappig inte är en del av det egyptiska samhället – hans möjlighet att globalt påverka bilden av Egypten på ett negativt vis vill man slå ner. Hårt, snabbt och effektivt. Resebloggaren kommer inte att dras inför rätta för att ha sågat flygplatsen vid fotknölarna. Det enda som lär ske är vad han själv redan bekräftat, att han under överskådlig framtid kommer undvika Egypten. En mindre turist bland de 30 miljoner man de kommande åren ska lyckas locka.
Vad som sker med egyptier som luftar kritik – mot stat, orättvisor och politiska beslut – är däremot oroväckande på riktigt. Oliktänkande och öppen, kritisk debatt är ett demokratiskt hälsotecken och det råder sjukdom i Egypten.