Annons:

Premium

Högre skatt på semesterboende i Spanien på gång

Protesterna mot massturism i Spanien har handlat mycket om problemen det skapar på den lokala bostadsmarknaden. Nu ska hyresvärdarna behandlas som företag – men kommer det att bromsa efterfrågan? Text: LInda Iliste

Det var i går, måndag 14 januari, som Spaniens premiärminister Pedro Sanchez meddelade planer på att höja skatten för uthyrning av semesterboende. Hyresvärdar för korttidsboende ska börja betala ”som ett företag” då hyrorna i hela Spanien ökat avsevärt de senaste månaderna. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters. 

– Det är inte rättvist att de som har tre, fyra eller fem lägenheter för korttidsuthyrning betalar mindre skatt än hotell eller arbetare, säger Pedro Sanchez enligt Reuters.

Spanien är EU:s största turistland. Foto: Istock,

”I juni meddelade Barcelonas borgmästare att staden de kommande fyra åren, fram till 2029, ska förbjuda all korttidsuthyrning”

Enligt nyhetsbyrån är förslaget baserat på ett nytt EU-direktiv om mervärdesskatter för digitala plattformar. Spanska hotell betalar för närvarande en reducerad mervärdesskatt på 10 procent, en summa som ingår i deras avgifter. Plattformar för korttidsuthyrning, så som Airbnb, har däremot stått inför en annan skattestruktur. 

Det senaste årets växande protester mot massturism i Spanien har till stor del handlat om hur korttidsuthyrning till turister leder till en problematisk bostadsmarknad för lokalborna. Hyror har gått upp i takt med att det tillgängliga beståndet krympt. Många som deltagit i protesterna har gett intervjuer om hur svårt det är att hitta någonstans att bo på lång sikt. Andra berättar att de inte har råd att bo kvar på sina hemorter parallellt med att hela stadskärnor förvandlas till spökstäder under lågsäsong. 

Barcelona

I juni meddelade Barcelonas borgmästare att staden de kommande fyra åren, fram till 2029, ska förbjuda all korttidsuthyrning. Málagas kommunfullmäktige förklarade i oktober att man förbjuder registrering av boende för korttidsuthyrning i 43 stadsdelar. Liknande utveckling märks i Alicante där man i december godkände ett tvåårigt förbud mot att utfärda nya licenser för korttidsuthyrning. 

Det återstår att se huruvida höjda skatter faktiskt bromsar den stora efterfrågan som finns på spanska semesterboenden att hyra under begränsade tidsperioder. Men det är ett tecken på att spanska myndigheter lyssnar på de många höjda röster som kräver förändring. 

Källa: Reuters