Annons:

Premium

Hack i kurvan eller kommer vi att resa mindre?

Vart är den svenska reseindustrin på väg? Travel News chefredaktör Viggo Cavling analyserar den senaste siffrorna i resebranschen.

Vart är den svenska reseindustrin på väg? I helgen gjorde SVT ett stort nummer av Tickets månadsgamla siffror att resandet till varma platser över jul och nyår minskar i år. 2018 slåss med 2017 års rekordsiffror så detta plus en svag krona, osäker bostadsmarknad och allmän klimatångest gör att siffrorna går ner ungefär tio procent. Den stora frågan är förstås om detta är ett hack i kurvan eller början på en långsiktig trend?

I måndags kontrade Ving med att skicka ut nyheten att deras klimatpanel minsann planerar att resa nästa år, speciellt om det finns pengar i plånboken. Det är en gammal nyhet att resa är en av svenska folkets favoritsysselsättningar, i samma division som lådvin, heja på Zlatan och titta på Mello. Vi drar gärna ner på vår konsumtion av lyxartiklar, krogbesök och kläder, men bara femton procent säger sig vara beredd att avstå från sin semesterresa. Åtminstone om du frågar de 6 443 personerna i Vings resepanel.

Sverige kommer på tredje plats när det gäller att resa. USA är före oss, men de reser mest inom landet. Vi reser till varma länder. Etta är Finland och efter oss kommer de andra skandinaviska nationerna. Utsmetat på hela befolkningen gör vi 1,5 resor per år.

Men faktum är att det är en grupp som reser otroligt mycket. I mina kvarter i Stockholms innerstad är det vanligt med både en rejäl sommarsemester och en veckas skidåkning vid jul och nyår. Det blir minst en weekend-resa på våren och en på hösten.

Skulle det ekonomiska tonläget i landet gå över mot moll är det lätt att spara in en av kortare resorna. Det finns flera tecken på att högkonjunkturen vi är inne i håller på att peaka. Vi i bostadsrätt är extremt känsliga för räntehöjningar och det faktum att bostadspriserna tycks ha nått sin topp. Att det senare inträffade samtidigt som vi fick den varmaste sommaren i mannaminne var inte bra för reseindustrin.

Men fortfarande är sysselsättningsgraden i landet rekordhög. Enligt färska siffror från SCB ökar sysselsättningen och arbetslösheten minskar till 6,2 procent. I november arbetade 5 453 000 personer, det är 73,5 procent av befolkningen. Få länder i världen kan mäta sig med Sveriges arbetsmoral.

Pratet om en lågkonjunktur är just nu bara prat.

Vad kommer då att ske?

Jag tror på en fortsatt svag nedgång. Men det är absolut ingen kris. Den långsiktiga trenden att vi i Sverige vill resa till ett varmt land eftersom vi bor i ett kallt land. Men jag tror att många kommer att vila på hanen längre 2019. I förra numret av Travel News berättade vi att Vings kunder köper sin semester 111 dagar före avresa. TUI:s siffror är något sämre.

Jag är övertygad om att denna siffra kommer att minska nästa år. Minnet av den varma sommaren 2018 kommer finnas kvar länge.

Men svenskarnas behov av en vecka i solen kommer inte att försvinna. När nästa års siffror möter 2018 kan det åter bli pil uppåt. Det är tio månader kvar. Följaktligen är det vi ser nu ett hack i kurvan, men den långsiktiga trenden att vi svenskar vill resa flera gånger per år är kvar. Den trenden kommer överleva nästa lågkonjunktur.