Annons:

Premium

Detta lärde jag mig på Pandox hotelldag

Travel News chefredaktör Viggo Cavling har lyssnat på föredrag och minglat.

Är ett ökat antal slipsar ett tecken på att lågkonjunkturen är på väg? Det tror i alla fall Per G Braathen som jag intervjuade i förra veckan på Mallorca. Ju fler slipsar desto sämre tider, enligt den norska giganten i reseindustrin. Min långa intervju med Per kommer i nästa nummer av vårt magasin som anländer om några veckor. Per hade i alla fall slipsen på när vi möttes igen i tisdags på Pandox årliga hotelldag. Det var ganska gott om slipsar i publiken och fördelningen män/kvinnor var en på fyra. Fördelningen hotell vs fastighet är jag inte lika säker på, men det kändes mer finans än besöksnäring.

Men här och var såg jag några bekanta ansikten från Travel News bevakningsområde.

Temat för dagen var urbanisering. Alltså att alla vill bo i en stad. På 1800-talet bodde några få procent av världens befolkning i städer. Idag är siffran minst 50 procent. Och varje vecka flyttar 1,5 miljoner människor från vischan till en stad. Det är förstås mumma för Pandox som äger och i vissa fall driver hotellfastigheter runt om i Europa. De flesta finns i Skandinavien och de flesta här stavas Scandic.

Fördelen med städer är att de driver affärer. En nackdel är att fattiga människor syns bättre än på landsorten. Många trångbodda människor med små medel på en och samma plats kan leda till problem som upplopp och kriminella nätverk. 1,4 miljarder människor på jorden har ingen el. Fixa mat och eld är deras centrala uppgift. Följaktligen hinner de inte med något annat.

Första key speaker var Leo Johnsson från Storbritannien. Att hans bror heter Boris var Per G Braathen bredvid mig mycket snabb på att googla upp. Leo målade upp fyra scenarier för framtidens städer. Tre var negativa. Det är inte säkert att automatisering, självkörande bilar, global konkurrens och en AI-styrd värld är bra för alla. Leos beräkningar sa att 47 procent av alla enkla jobb ska försvinna inom kort. Det kommer att bli tufft för många. En stad med galopperande huspriser göra att många vill investera, men då kan människor med vanliga jobb inte bo kvar. Lösningen enligt Leo är att skapa en decentraliserad stad som har fokus på lokala hjältar. Hipstern är i detta sammanhang ytterst värdefull. Hens korv, öl eller t-shirts bör finnas på det lokala hotellet. Det uppskattar gästerna från fjärran land och det driver den regionala utvecklingen.

Ett gäng internationella städer nämndes och grupperades, Stockholm kom upp då och då och även om vår huvudstad har problem så finns det många städer som har det värre. Vi är duktiga på innovation. Och ja, vi är extremt duktiga på hipsters.

Pandox grupperar städer i tre divisioner.

Globala städer eller megastäder som London och Paris.

Nationella städer som Stockholm och Barcelona.

Och regionala städer som Manchester och ja, Jönköping.

Ju större stad desto bredare hotellutbud. Behovet av ultralyx är ganska begränsat i mindre regionala städer. Det fattar alla som kan sitta still på en stol. Att finnas på flera marknader och i många städer är ett sätt för Pandox att minimera risk. Mest gillar Pandox de regionala städerna som har en jämn utvecklingskurva.

Airbnb kom upp några gånger under dagen och det är uppenbart att Pandox vd Anders Nissen inte uppskattar denna konkurrens. Airbnb är ett tveeggat svärd. Delningstjänsten skapar tillväxt. Men leder också till skattefusk och ojämn konkurrens. Huspriser drivs upp och “vanliga” hyresgäster pressas bort från stadens hjärta.

Pandox Jacob Ramsin pratade om var innovation uppstår och det är uppenbart att detta kan ske var som helst, men för att skapa en global trend krävs verksamhet i olika sorters städer, regionala såväl som megastäder. Poke Bowl fanns länge bara på Hawaii, nu kan man äta denna rätt på många olika ställen i Stockholm. Resan har gett via regionala, nationella och globala städer.

Några tydliga tecken på att en lågkonjunktur är på väg till Europa eller Sverige fick jag inte under dagen. Pandox resa de senaste tjugo åren tyder inte på detta. Tillväxten beräknas till fyra procent framöver. Med denna siffra verkade många i publiken nöjda.

 

På nytt jobb