Ordet ”utomrättslig process” tyder på att SAS hotar med att ensidigt bryta avtal för att ta strid vid domstol. Eller ansöka om företagsrekonstruktion, då borgenärer brukar få nöja sig med att byta kronor mot 25-öringar i ett ackord.
SAS är skuldsatt upp till stjärtfenan och måste få kreditgivarna att omvandla lånen till aktiekapital för att kunna locka ytterligare friskt kapital.
För att långivare ska byta reda pengar mot rätt värdelösa aktier måste SAS kunna visa upp en trovärdig budget. För att det ska bli möjligt måste kostnaderna sänkas, SAS har målet 7,5 miljarder kronor till budgetåret 2025/26.
Ett första steg togs genom att runda den svenska modellen med bolagen SAS Connect och SAS Link, där de sparkade SAS-anställda, trots avtalad återanställningsrätt, ersattes av lägre avlönade piloter och kabinpersonal. Piloterna bröt förhandlingarna för en månad sedan och dödläget med överhängande strejkhot består.
I dag kom ett pressmeddelande med bland annat följande innehåll:
”SAS ledning och rådgivare har diskuterat med specifika intressentgrupper kring behovet av att fullt ut delta i en utomrättslig process, för att nå en konkurrenskraftig kostnadsstruktur och få stöd från finansiella parter både för konvertering av hela skulden till aktiekapital och anskaffning av nytt eget kapital.”
Glasklart. Jaså, inte det.
Det bör betyda att SAS har förhandlat med leverantörer, leasinggivare, flygplanstillverkare och andra kreditgivare om nya och billigare avtal.
Det har tydligen gått sisådär, för SAS skriver vidare:
”Tyvärr har förhandlingarna hittills gett begränsat resultat och mycket återstår innan SAS ledning och styrelse kan meddela att planen genomförts framgångsrikt.”
Det tyder på att intressenterna sagt att ingångna avtal gäller. Och det kan tolkas som ett hot från SAS. Ordet ”utomrättslig process” tyder på att SAS hotar med att ensidigt bryta avtal för att ta strid vid domstol. Eller ansöka om företagsrekonstruktion, då borgenärer brukar få nöja sig med att byta kronor mot 25-öringar i ett ackord.
Att SAS är luspanka visade sig i förrgår, då bolaget skulle betala halvårsräntan på två hybridobligationer, alltså lån, på 7 615 miljoner kronor. Räntorna var 174 miljoner kronor, måttliga 2,3 procent, men SAS hade inte råd att betala.