Trots nära nog halverade intäkter gjorde Pandox ett resultat 2020 före nedskrivningar på nästan en halv miljard kronor, jämfört med två miljarder 2019. I pandemimörkret är det lätt att glömma att Pandox är ett i grunden oerhört lönsamt bolag som 2019 gjorde 2,7 miljarder på sista raden vid en omsättning på 5,5 miljarder.
Räddningen i fjol har varit minimihyror eller fasta hyror i den annars omsättningsbaserade affärsmodellen. Pandox driver själva 16 av sina 156 hotell, de flesta i Tyskland och Belgien. Operatörsverksamheten fick naturligtvis mest stryk när restriktionerna låste in kunderna. Operatörernas omsättning föll från 2,5 miljarder till knappt 800 miljoner under pandemiåret.
Pandox har skrivit ner värdet på sina fastigheter från 63 till 60 miljarder, vilket sänker det bokföringsmässiga resultatet till minus 1,5 miljarder. Men bolagets belåning ligger under 30 miljarder och en mindre del på fem miljarder förfaller till betalning i år, varav 3,8 i december. Nedskrivningen är mer en anpassning till troliga lägre intäkter i år och efter pandemin, närmast ett slags fastighetsbranschens långtids-covid.
Under pandemin har Pandox i stort sett halverat personalstyrkan i operatörsdelen sett till årsarbetare och tagit emot totalt 214 miljoner kronor i olika stöd i de 15 länder företaget verkar.
Men det som branschen och investerarna undrar över är väl hur Pandox ska må när vi fått våra sprutor?
Riktigt bra, svarar vd Anders Nissen i bokslutets trendspaning. Han baserar sin optimism på läget förra hösten innan andra vågen drog ner gardinerna igen och på utvecklingen i Asien där pandemin slagits ner. Så här ser hans trendspaning post-corona ut:
Små och medelstora hotell i regionala centralorter och på turistorter hämtar sig först och bäst. Hotell som är lätta att nå med bil eller tåg ligger bäst till. Medelstora ekonomiklasshotell klarar sig bäst. Premiumsegmentet och stora konferenshotell behöver längre tid för att komma till ytan. Marknader med mycket ny kapacitet är sårbara.
Anders Nissen noterar också att hushållens besparingar ökat kraftigt under pandemin och att det finns en stor uppdämd längtan efter att resa och bo på hotell.
Analys: Leif Holmkvist