Annons:

Premium

“Dåligt ledarskap inget brott mot lagar eller regler”

Travel News tågexpert Mats Nyblom kommenterar det anonyma brevet från visselblåsare till regeringen om missförhållandena i SJ:s högsta ledning. 

I december 2023 uppdaterades ”visselblåsarlagen”. Lagen ska säkerställa att personer som observerar missförhållanden inom en organisation ska på ett tryggt sätt kunna rapportera dessa missförhållanden.

Lagen syftar här i huvudsak på missförhållanden som avser brott mot lagar och regler.

 Alla företag med fler än 50 anställda ska ha fungerande system för ”visselblåsning”.

Den kritik som framförs i detta fall tycks snarast vara kritik rörande dåligt ledarskap. Det är i sig inget brott mot lagar eller regler. Det man påstår är att SJ:s resultat och verksamhet utvecklas negativt, det förekommer kompisrekryteringar och att det inte är tillåtet att ha ”avvikande åsikter”. SJ är ett AB och har därför större frihet i hur man genomför rekryteringar än till exempel en länsstyrelse. Det framgår inte om man menar att den påstådda ”åsiktskorridoren” skapas genom trakasserier, det skulle i så fall kunna vara något att ta upp som ett missförhållande.

Det är anmärkningsvärt att denna anmälan sker som ett anonymt brev till SJ:s styrelse och regeringen. Den första fråga man ställer sig: Har inte SJ någon fungerande rutin för visselblåsning? Många gånger går sådana rapporter till en extern part, till exempel en advokatbyrå, för att man ska kunna vara helt trygg i att inte drabbas av repressalier. Alla kan också visselblåsa till Arbetsmiljöverket eller MSB.

Nu tycks det i detta fall alltså mer handla om kritik rörande bolagets skötsel. Det blir ju också en kritik mot styrelsen och styrelseordföranden. Därför är det lite märkligt att de som skrivit det anonyma brevet ombeds kontakta styrelseordföranden. Ett sätt att hantera detta är att regeringen ber brevskrivarna kontakta en extern mellanhand som de utser. Det andra sättet är att lämna det anonyma brevet utan åtgärd och hänvisa till den visselblåsarfunktion som ändå rimligen finns.

Man kan också reflektera över det faktum att brevet är anonymt. Bakom brevet står sannolikt inte en mycket tung grupp (till exempel en större del av SJ:s högsta ledning). Man är ju rädd för att få avsked, vilket tyder på att gruppen inte är större och/eller tyngre än att SJ skulle kunna genomföra detta.

Om du jobbar på ett företag som du upplever inte sköts på det sätt du själv menar är det riktiga, vad bör du göra? I de flesta fall bör du säga upp dig och inte försöka dig på en palatsrevolution.

Från utsidan är det svårt att ha en uppfattning om sakernas tillstånd på SJ AB. Vi får hoppas att SJ sköts på bästa sätt.