“SAS har alltså dragit in 4,5 miljarder under juni och lyckats tjäna 100 miljoner kronor”
Konkursdomaren i USA och EU:s marknadsmissbruksförordning tvingar SAS att varje månad visa upp sina sorgliga siffror som bolaget helst ville mörka till nästa kvartalsrapport.
Det ekonomiska läget följs upp från den 1 november 2022 då konkursskyddet trädde i kraft under amerikanska Chapter 11-lagen.
Under de åtta månaderna fram till den 1 juli hade SAS intäkter på 25,1 miljarder kronor i halvårsskiftets växelkurs. Resultatet var en förlust på 4,8 miljarder kronor.
Junisiffrorna ger SAS en liten glimt av ljus, eftersom den samlade förlusten för en månad sedan var 4,9 miljarder. SAS har alltså dragit in 4,5 miljarder under juni och lyckats tjäna 100 miljoner kronor.
SAS hade tillgångar på 57,5 miljarder kronor, men skulder på 63 miljarder. Samtidigt hålls konkursspöket på avstånd med 7,1 miljarder i likvida medel.
SAS intäkter ökade enligt den senaste kvartalsrapporten för februari till och med april från 7 till 9 miljarder kronor jämfört med året innan. Men rörelseförlusterna ökade lika mycket: från 763 miljoner i fjol till 963 i år.
Totalförlusten för kvartalet ökade från 1,6 miljarder i fjol till 2,5 miljarder i år, trots att bränslepriset halverats sedan förra vårens topp. Skillnaden förklaras av omvärderade pensionskostnader. Utan jämförelsestörande poster är förlusten lika stor som för ett år sedan, 1,5 miljarder kronor.
SAS har förlängt tiden för att hitta nya ägare som ska satsa 9,5 miljarder kronor. Indikativa bud ska ha kommit in senast den 17 juli och slutliga bud på bolaget ska föreligga den 18 september.