Annons:

Premium

Analys: “Nya Spenn saknar SAS Eurobonus magiska effekt”

Alexis Barnekow, vd på Chatflights, är som specialister på lojalitetsprogram inom både flyg och hotell jämför nya Spenn med SAS Eurobonus.

Bakgrunden är att vi har följt utvecklingen av de nya satsningarna på marknaden med stort intresse. När Strawberry nu lanserar sitt nya lojalitetsprogram Spenn och SAS inleder ett partnerskap med Scandic, väcks viktiga frågor kring hur olika lojalitetsprogram skapar värde för sina medlemmar.

Spenn bygger på ett cashbacksystem, där medlemmar tjänar tillbaka pengar på sina inköp. Detta system påminner starkt om det som Norwegian erbjuder i sitt lojalitetsprogram, där cashback vanligtvis ligger runt 1%, men ibland kan uppgå till 5% på resor. Fördelen med ett sådant system är dess enkelhet: kunderna får pengar tillbaka som de kan använda vid framtida bokningar, vilket ger en tydlig och direkt belöning.

Men även om Spenns modell kan verka attraktiv på grund av dess enkelhet, så innebär den en begränsning i det potentiella värdet som medlemmarna kan få ut. Cashback kan i bästa fall motsvara några få procent av det man spenderat, vilket är långt ifrån de möjligheter som SAS Eurobonus erbjuder. 

Det briljanta med poängsystem som SAS Eurobonus är att det möjliggör för medlemmarna att använda sina poäng för att boka flygstolar som annars inte skulle ha sålts, exempelvis på mindre populära avgångar. Detta innebär att poängen kan omvandlas till stort värde, särskilt för resor i Business Class som kan vara värda upp till 50 000 kr. Genom att vara skicklig på att nyttja sina poäng kan en medlem i praktiken få ett värde motsvarande upp till 20 procent av det de spenderat, vilket överträffar Spenns 2-3 procent avkastning avsevärt. 

Dessutom skapar poängprogram som SAS Eurobonus en unik ”magisk” effekt genom att bygga ett community kring programmet. Eftersom medlemmar kan uppnå stora värden med sina poäng, väcks ett intresse för hur man bäst kan utnyttja poängen. Detta resulterar i diskussioner på onlineforum, artiklar och sociala medier, där medlemmar delar sina erfarenheter, tips och tricks om hur de får ut maximalt värde från sina poäng. Denna ”snackis” bidrar till att marknadsföra programmet utan kostnad, eftersom alla gärna berättar om den fantastiska resan de bokade med sina poäng.

Sammanfattningsvis: genom att satsa på ett cashbacksystem istället för ett traditionellt poängsystem, har Spenn valt en enklare men mindre värdeskapande väg för sina medlemmar. Enkelheten kan vara en fördel för vissa, men den verkliga magin i ett lojalitetsprogram uppstår när osålt inventory kan omvandlas till en värdefull upplevelse för kunderna – något som SAS Eurobonus har bemästrat.