Annons:

Premium

5 insikter från 7 timmar på hotellfastighetsdagen på Grand Hôtel

Fastighetsvärldens seminarium Hotell & Fastigheter 2024 är ett årligt event sedan många år tillbaka. Här sammanfattar Travel News chefredaktör Viggo Cavling de viktigaste insikterna. 

Här ser du alla slides från Hotell & Fastigheter 2024 på Travel News Instagram.

Det var många män i kavaj och ganska få kvinnor i dräkt i Grand Hôtels konferensrum Stockholm under onsdagen. Dagen leddes förtjänstfullt av Jan Wifstrand som till skillnad från många moderatorer på stora event kan sitt ämne mycket väl. Han vet vad yield* är och att ESS Group äger Pigalle. Han flankeras av hotellfastighetsbranschens egen guru: Hans Åke Petersson, vd på Annordia och huvudsponsor av seminariet. Likt den heliga anden är Hans Åke ständigt med när nya hotell skapas, byggs om eller säljs. Just nu hjälper han ett hotell i Sälen och ett i Vaxholm att hitta nya ägare. Ibland arbetar han åt en kommun, ibland åt en fastighetsägare, ibland åt en hotelloperatör, utan honom skulle det finnas mycket färre hotell i Sverige. Den saken är klar.  

Dagen inleddes med att vi fick en rejäl körning av det ekonomiska läget i världen och hotellvärlden av Annika Winsth, chefekonom på storbanken Nordea och Bård Bjölgerud, vd på fastighetskonsulten Colliers Nordic. Sammanfattning är väl att alla hoppas att räntan sjunker mer snart och att då kommer mycket att ta fart. Hotellindustrin tycks ha klarat lågkonkan hyggligt. Scandics fina börslyft de senaste månaderna är ett tecken på detta.

Winsth levde inte riktigt upp till sitt namn när hon hoppades att Riksbanken inte skulle sänka räntan för mycket. Jag tror inte att alla i salen tycker att “ränta är orättvist” som det står i Koranen, men vem vill egentligen betala mer ränta än nödvändigt? De senare årens extrema uppgång i fastighetsindustrin har som vi alla vet inte skapats av nöjda hyresgäster utan genom låga räntor och “kreativa” värderingsmodeller som långivarna dumt nog accepterat. Dessa luftslott har nu rasat ihop, men i fastighetssektorn hotell kan ljuset anas. Ett tecken på detta är att Pandox börskurs också rör sig uppåt. 

Speciellt ljust är det i Köpenhamn som lyckas locka till sig internationella hotellvarumärken som Marriott och Hilton. I Helsingfors däremot är man sämst i den nordiska klassen när det gäller återväxt efter pandemin. 2019 var beläggningsgraden 80 procent, i år är den nere på 60 procent. RevPar har under samma tid gått från 108 euro till 71. Först försvann ryssarna och därefter alla asiater från den finska huvudstaden. 

Här ser du alla slides från Hotell & Fastigheter 2024 på Travel News Instagram.

Men på det hela ser det ganska ljus ut på den västra sidan av Östersjön när vi pratar om hotell. Enligt Colliers är ett hotellrum i dag värt 3 miljoner på fastighetsmarknaden, i genomsnitt alltså. Alla hotelloperatörer slåss för sitt eget lojalitetsprogram som tycks vara det bästa sättet att hålla de hemska OTA:erna borta. Booking.com och Hotels.com tar idag mellan 15-20 procent av hotellintäkterna och är förstås extremt impopulära i publiken på Hotell & Fastigheter 2024. Frågan om de internationella hotellelefanternas frånvaro i Norden fick ett svar när det berättades att 80 procent av gästerna på skandinaviska hotell kommer från just Skandinavien. Marriotts lojalitetsprogram Bonvoy med 220 miljoner medlemmar globalt spelar alltså inte så stor roll här, trots att 2,5 miljoner av dem är bosatta i Norden. 

Mest intressant var det förstås att lyssna på Jan Wifstrands intervju med Per Taube, ägare av fastighetsbolaget Gelba och storägare i Arlandastad Group. Allt enligt den kapitaliska lagen att när den rikaste miljardären talar så lyssnar man. Taube såg förstås en enorm potential i att äga eller förfoga över 2,9 miljoner kvadratmeter mark runt Sveriges viktigaste flygplats mellan Stockholm och Uppsala. En liten del av marken runt Arlanda har idag fastigheter på sig, men det ska det bli ändring på. Det börsnoterade bolaget Arlandastad Group AB har byggrätter på minst 1,2 miljoner kvadratmeter. Knappt hälften av dessa har redan idag en godkänd detaljplan. När dessa är realiserade kan det bli en vinst på 10 miljarder om tio år. 

Utställningshallen XPO och hotellet bredvid tycks funka okej, men helst ser Taube att Stockholmsmässan flyttar till området och bygger nytt. Han har dock inga planer på att själv bli mäss- och eventoperatör. För att detta ska bli verklighet krävs en nya tågstation mitt i området. (Han har redan byggt en biltunnel under motorvägen för några hundra miljoner till den framtida stationen.) 

Taube förklarade att han för diskussion om detta med alla aktörer, inklusive Arlanda Express och att intresset är stort. Men att det kommer att ta minst fem-sex år innan det är klart. Betydligt säkrare var han på tågstationen utanför Skavsta flygplats som han också äger. Den öppnar 2032 när ostlänken är färdigutbyggd. Undertecknad är säker på att tåglinjen Stockholm Skavsta kommer att rita om kartan rejält för flygtrafiken i Sverige. Många sitter nog hellre bekvämt på ett tåg i 55 minuter än irrar runt på Arlanda lika länge på jakt efter rätt gate.  

Taube fick också frågor om sitt ägande i nöjeskoncernen Moment Group. Här var passionen inte lika stor och om det kommer ett bra bud tycks en försäljning inte vara utesluten. Dock har bolaget på sista tiden rapporterat all time high vilket förstås gör huvudägaren glad. 

Därefter kom två hotellfastighetsprojektörer från Slättö och Revelop och berättade vad de gick i gång på. Svaret blev strömlinjeformade hotell utan personlighet. Destinationshotell med inredning och design av Stylt och Spik gillade deras miniräknade inte. ESS Group får alltså leta efter pengar och byggnissar på andra ställen. Detta trots att Ystad Saltsjöbaden och Steam i Västerås toppar Travel News lista över hotellen med högst omsättning, vinst och beläggningsgrad. Jan Wifstrand sade sig vet hur många miljoner ESS plöjt ner i sin nästa öppning Maryhill utanför Landskrona i Skåne, men avslöjade inte siffran. Mer än att den var overkligt hög…

Här ser du alla slides från Hotell & Fastigheter 2024 på Travel News Instagram.

Vad hände mer? Jo, Revelop berättade att ett nytt hotell är på gång i en kontorsfastighet vid Triangeln i Malmö. Live Nation lovade att nästa år återkommer festivalen Stockholm fields till huvudstaden. Alecta sa att de skulle skapa ett väldigt miljövänligt hotell med 187 rum vid Fridhemsplan i Stockholm ovanpå Åhléns. Fastigheten som är från 60-talet får snart två nya våningar på vilka det förstås blir en rejäl takbar. Hotelloperatören heter Ruby och har tidigare inte setts i Norden. En del av den narkotikahandel som tidigare ägde rum på Sergel torg har tyvärr flyttat till Fridhemsplan. Området är enligt polisen ett av Stockholms knivtätaste… Den utmärkelsen vill förstås Alecta ha bort när hotellet öppnar våren 2026. 

Vi fick också veta att man numera får skratta högt i badet på Yasuragi, mer om denna revolution blir det nästa vecka här på Travel News. 

*Yield för fastigheter är ett mått på avkastningen som en fastighetsinvestering ger. Yielden beräknas genom att driftnettot, det vill säga hyresintäkter minus driftkostnader, divideras med fastigheten marknadsvärde.

På nytt jobb