Annons:

Premium

Full fart i skidbackarna även under pandemin

I helgen inleds säsongen för flera av landets skidanläggningar. Under förra vintersäsongen klarade sig flera av dem ekonomiskt rent av bättre än före pandemin. Text: Janne Sundling

I dagarna skulle den österrikiska skidorten Ischgl haft säsongspremiär efter att ha hållits stängd förra säsongen. Ischgl beskrevs som den kanske värsta smitthärden i Europa vintern 2020.

Men den generella stängning som Österrike genomfört sätter stopp för det. Nu hoppas de att backarna kan öppna den 3 december, men bara för dagsgäster och lokalboende. För andra gäster tidigast 12 december.

I de svenska skidbackarna var det däremot full fart förra vintern. Och de hoppas på en upprepning denna vinter.

– Vi hade öppet hela förra säsongen på ett tryggt och bra sätt. I Sverige bor man i allmänhet i stugor, och reser oftast dit med egen bil. Vi är trygga med att vi hade en så bra och säker verksamhet i fjol och ser positivt på vinter, säger Titti Rodling, vd för Svenska Skidanläggningars Organisation, SLAO.

Lite tidigt är det att bedöma årets säsong, högsäsongen kommer först till jul, även om flera stora öppnar i helgen.  

– Så här långt ser det bra ut. Svenska skidanläggningar har en stark hemmamarknad. Förra året uteblev de utländska gästerna och det slog bland annat hårt mot Västerbotten som har många norska gäster, och en del söderut som har många danska besökare.

Även om besökarna, färdmedlen och partykulturen kan se annorlunda ut i Alperna än på svenska skidorter följer de dagligdags vad som sägs om svenska restriktioner.

– Vi följer det otroligt noga och har kontakt med smittskyddet, och är ödmjuka men positiva. Och Österrike sätter in åtgärder nu för att kunna öppna senare.

– Skidåkning är en bra aktivitet, den sker utomhus och med naturliga avstånd. De restriktioner som sätts in nu handlar ju om inomhusmiljöer med många människor, säger Titti Rodling.

Sverige har runt 200 skidanläggningar. Under förra året såg man att många använde hemmabackarna och upptäckt dem igen.

– Gästerna valde att åka till fler ställen, och testar nya skidorter. Och det är unikt att vi har så många mindre backar i tätorterna.

– Vi är förberedda inför vintersäsongen efter att ha kört en och en halv säsong under pandemin och anpassar oss efter de restriktioner som finns. Vi ser positivt inför vintern, det finns en stark grund hos oss.

Inför påsken 2020 såg det däremot nästan lika nattsvart ut som hos övriga besöksnäringen. Många bromsade.

– När det slog initialt påsken 2020 frös många ned investeringar i anläggningarna, men det har kommit igång. Kanske är vi i dag tillbaka på nivån som innan pandemin.

”Sommarbenet” blir också allt starkare på skidorterna.

– Sommarsäsongen ökar. Och vi ser att det fortsatt växer, och inslaget av familjer och lättare cykelleder ökar. Sommarbesökarna stannar också lite längre än tidigare. På vintern är det oftast en helg eller vecka, tidigare handlade sommarvistelserna bara om någon dag men nu är de längre. Fler och fler erbjuder cykling och det kan ge effekter också på fler årsanställningar.

Ett vinter-OS brukar också inspirera fler att testa skidsport.

– Bra förebilder och duktiga svenska idrottare inspirerar unga att själva åka. Möjligheten till skidskola ger också många en bra start i backarna. 

– Jo, vi ser fram mot en fin vintersäsong, säger Titti Rodling från bilen passande nog på väg till Vemdalen för att föreläsa på en utbildning för blivande skidpatrullörer.