Annons:

Premium

Vi vet hur mycket (eller lite) 237 researrangörer tjänade 2022

Resebranschen återhämtade sig bra från pandemin. Men de tjänade inga pengar i fjol. I år har priserna höjts och branschen vädrar vinst. Av: Leif Holmkvist.

I fjol sålde researrangörerna för 31 miljarder kronor. Men kostnaderna var 32, så det blev en miljard back på sista raden. Det visar Travel News stora sammanställning av bolagens nyckeltal.

Som vanligt toppar NLTG när hela koncernen sammanställs med Tjäreborg, Spies, Globetrotter, flygbolaget Sunclass och hotellen. Bolagen drog ihop 10,5 miljarder i intäkter det delvis coviddrabbade brutna räkenskapsår som slutade den 1 oktober i fjol.

Om vi enbart tittar på Ving Sverige, som också omfattar Globetrotter, blir siffrorna mer blygsamma: 3,7 miljarder i omsättning och 60 miljoner back på rörelseresultatet.

Hela Vingkoncernens rörelseförlust blev 185 miljoner kronor som växte till 415 miljoner kronor efter finansnetto. Men det drabbar ingen fattig och vi kan förvänta oss att de röda siffrorna vänts till svarta under året som gått sedan dess.

Sedan följer som vanligt Fritidsresor och Apollo, eller TUI Sverige och Der Touristik Nordic, men även där redovisas en del gränsöverskridande affärer.

Värt att notera är att de tre stora i fjol förlorade närmare 1,3 miljarder kronor i rörelseresultat. Resten av branschen som helhet gjorde alltså en vinst.

Fyra på listan är i år Rolfs Flyg och Buss, som skrapade ihop en halv miljard i omsättning, men redovisade ett nollresultat. Bland de större bolag som gjorde över tioprocentiga marginaler finns premiumbolaget Select Travel, Scandinavian Travel Group och Umeåbolaget Vulkan Resor.

Antalet anställda i de bolag som redovisar sin personal i Sverige var i fjol runt 4 500 personer.