Annons:

Premium

Hotellbranschens två jättar trotsar konjunkturen

”Priserna ligger nu 23 procent över 2019 års nivå pådrivet av Norge där de ökat med 37 procent”

Förra sommaren var bra för hotellbranschen, årets blev ännu bättre. Kombinationen ökad beläggning och höjda priser gjorde att Scandic kunde redovisa en rekordhög RevPAR på 933 kronor. Snittpriset för att sova i en Scandicsäng var 1313 kronor. Priserna ligger nu 23 procent över 2019 års nivå pådrivet av Norge där de ökat med 37 procent.

Scandic omsatte 6,3 miljarder under Q3, en ökning med 5 procent från förra sommaren. Men drygt halva ökningen, 200 miljoner kronor, beror på valutaeffekter från den svaga kronan. Scandic importerar inte mycket, men säljer rum i euro och pund.

Trots rekordintäkterna minskade resultatet före skatt från fjolårets 796 till 741 miljoner kronor. Även om Scandic minskat sina skulder tar räntor och inflation sin beskärda del. Många hyresavtal har indexklausuler som ökade hyreskostnadernas andel av omsättningen.

Ökade kostnader visade sig också genom att kassaflödet från rörelsen minskade med 10 procent jämfört med Q3 i fjol, från 1,1 miljarder kronor till miljaden jämnt.

Scandic har räntebärande skulder på 2 miljarder, varav hälften till banken samt sitt konvertibellån som löper till nästa år på 1,6 miljarder. Scandic har anstånd med moms och sociala avgifter på 800 miljoner och ökade på beloppet med 162 miljoner under kvartalet.

Men som helhet kan vd Jens Mathiesen se aktieägarna i ögonen. Än har inte konjunkturspöket checkat in på Scandic.

”…koncernen har 70 procent av sin lån bundna och förväntar sig sjunkande räntor inom något år”

Lite tuffare är det för Pandox som är högre belånat, men för att vara ett fastighetsbolag är siffrorna utmärkta. Hushållen prioriterar resande och hotell, trots de höjda priserna. Omsättningsbaserade hyresavtal lyfter Pandox intäkter och den egna operatörsverksamheten, som står för en femtedel av koncernens driftnetto, ökar rejält.

Pandox redovisar rekordhöga intäkter och driftnetton, men kassaflödet minskar från fjolårets 1,5 till 1,3 miljarder kronor i Q3. Ökade räntekostnader tär på resultatet, men koncernen har 70 procent av sin lån bundna och förväntar sig sjunkande räntor inom något år.

Med stor utlandsverksamhet har Pandox positiva valutaeffekter inom sin fastighetsvärdering som motverkar fallande fastighetsvärden på hemmaplan. Koncernen investerar stort i Bryssel och har sin bästa lönsamhet i Storbritannien. Koncernchefen Liia Nõu ser dessutom fram emot nästa sommar då fotbolls-EM går i Tyskland där Pandox är stora.