”Vi vill vara en first mover, vi vill vara annorlunda och kul. Vi måste våga att misslyckas och gå tillbaka och göra om och göra rätt”
Vi börjar med att förklara white label hospitality, det kan jämföras med white body inom flygbranschen. Det innebär att resenären eller gästen aldrig ser Matthias B. Tanskis företag vid in- och utcheckning. Framför CIC-hospitality finns ett etablerat varumärke mot kunden, det kan vara Scandic, Thon eller Best Western samarbetet Aiden. CIC-hospitality sköter alltså driften av hotellet oberoende vad det står på hotellets skylt. Man kan se CIC-hospitality som ett par långkalsonger under kostymen.
CIC-hospitality står för klyschorna: Caring, Inspiration och Creative, det är alltså bolagets grundvärderingar.
Matthias B. Tanski, vd på CIC-hospitality. Senior Operations Manager Thomas Furulund på CIC-hospitality.
De två företagsledarna pratar i samma stil som företagsnamnet när vi ses i foajen på Radisson .
– Vi vill vara en first mover, vi vill vara annorlunda och kul. Vi måste våga att misslyckas och gå tillbaka och göra om och göra rätt, säger Matthias B. Tanski.
Pompösa ord, men som väl är finns det en verklighet som stöder att företaget är på rätt väg.
Matthias B. Tanski har ett långt förflutet i hotellindustrin, på bland annat Norlandia Hotel Group och Thon.
Verksamheten började 2018 med ett litet hotell i Hallingdal som man fick hyra av Olav Thon Gruppen. Samme år köpte man ett litet hotell vid flygplatsen Harstad/Narvik Airport på Evenes i Nord Norge.
– Hotellet hade bara 12 rum, men det fanns färdiga byggplaner för att expandera med ytterligare 150 rum. Vi skrapade ihop alla pengar vi hade och köpte hotellet och började genast bygga, säger Matthias B. Tanski.
Det var det vanliga gänget av fools och familj som fick ställa upp, det ångrar de inte i dag.

Nu är hotellet nära Narvik koncernens mest lönsamma. Det ligger nämligen fem minuter från en flygplats där det norska försvaret är mycket aktiva. Man har även lyckats skapa bra flöden i hotellet med en bra mix mellan affärs- och fritidsresande.
Det är lite svårt att se det unika i CIC-hospitalitys modell för att driva hotell, men den fungerar och inom kort hade man en liten kedja med sju hotell i Norge. Att affärsmodellen fungerar prövades verkligen under covid. När det norska samhället släcktes ner försvann nästan alla gäster och från staten fick man inte en krona i stöd eftersom verksamheten var nystartad.
– I början fick vi panik, men vi bestämde oss för att inte stänga några hotell. Vi på huvudkontoret åkte ut till våra enheter och jobbade med ledningen där. Det var jättetufft, men det gick att få ihop en liten, liten vinst på det vi gjorde, säger Matthias Tanski.
När man kom ut ur pandemin hörde riskkapitalbolaget Norvestor av sig och ville investera i firman. Norvestor känner vi till i Sverige igen eftersom de är den största investeraren i den snabbväxande kedjan First Camp.
Norvestor är numera största ägare i CIC Hospitality, grundarna har behållit 20 procent, ledningen som kom in efter grundarna har 5 procent och de anställda som vill ha fått köpa in sig på 5 procent.
Idag har kedjan vuxit till 30 enheter. I Sverige har man köpt den lilla kedjan Connect med fem enheter som bland annat finns på Arlanda och i Kista. Fler övertagande av befintliga hotell är på gång, liksom nyetableringar i både Norge och Danmark.

”Vi skrapade ihop alla pengar vi hade och köpte hotellet och började genast bygga”
Flera av dessa hotell ska byta kostym till Aiden, varumärket som CIC-hospitality utvecklar tillsammans med Best Western. Varumärket är etablerat i USA, här i Norden är det CIC-hospitality som har rättigheterna att utveckla Aiden. Ansvarig för detta är Senior Operations Manager Thomas Furulund, han arbetat tätt tillsammans med Best Westerns chef i Norden: Johan Michelson. Aiden-hotellen ligger ofta lite utanför stadskärnan, men nära en stor väg eller en knutpunkt som kan vara en flygplats men även ett sjukhus eller en stor fabrik.
– Vi arbetar med ny teknik och vill vara ett prisvänligt hotell, säger Thomas Furulund.
Jag har tidigare skrivit att Aiden är ett budgethotell, men har då fått höra att jag begriper konceptet.
Driftchef Thomas Furulund är väldigt stolt över Aidens digitala incheckning med hjälp av ett hologram. Här är man världsledande. Hologrammet aktiveras med en förinspelad video där gästerna kan få information om hotellet. Dessutom har gästerna möjlighet att kontakta en central servicegrupp i Oslo via en liveuppkoppling i hologrammet. Tekniken har man köpt in av ett startup-bolag i Holland.

– Vi vill att personalen på våra hotell inte ska titta ner i en dator och svara på mejl när gäster kommer in. Det sköter en AI-robot på huvudkontoret till 80 procent . Vi vill ta bort all administration. Vår personal ska hänga med gästerna, dricka kaffe och spela shuffleboard med dem. Värdskapet är det viktiga, säger Matthias B. Tanski.
Idag har bolaget enligt sin sajt drygt 750 anställda. De arbetar under fem varumärken, men det kan bli fler.
– Vi pratar både med Marriott och Accor, säger Matthias Tanski.
Inget är klart i dagsläget, men Tanski är övertygad om att det kommer att bli etableringar med tiden. Och när man väletablerad i Norden ska man ta konceptet ut i hela Europa. Det är uppenbart att 70 hotell bara är en början.