”Hon är både en konstnär och magiker”
Copper Skillet är en global tävling för kockar som jobbar på konferensanläggningar anslutna till IACC, International Association of Conference Centers. Sverigefinalen genomfördes tidigare i år och Europafinalen gick av stapeln i Danmark den 7 oktober. Ruth får nu tävla vidare i världsfinalen i USA våren 2024.
– Maten är en mycket viktig del i en lyckad konferens och kockarna på våra utvalda mötesplatser runtom i Sverige brinner för att skapa både gastronomiska och hållbara måltidsupplevelser för våra gäster. Vi vet hur duktiga de är och det är självklart väldigt roligt när detta bekräftas av andra och deras hantverk uppmärksammas, säger Michael Schüller, vd Svenska Möten i ett pressmeddelande.
Tävlingsmomentet i Copper Skillet går ut på att en skapa en huvudrätt som fungerar i konferenssammanhang. Deltagarna har tillgång till ett skafferi samt en hemlig råvarukorg som avslöjas 15 minuter innan tävlingens start. Därefter har kockarna 30 minuter på sig att tillaga en huvudrätt baserad på råvarorna från den hemliga korgen och skafferiet. Rätten måste innehålla minst två proteiner från den hemliga råvarukorgen.
Rätten presenteras på två tallrikar – en tallrik till juryn samt en tallrik för fotografering.
Ruth skapade en ”smakbomb” med gös och tempeh som protein. Till detta serverades en grönsaksragu med ett krispigt skal av morot, schalottenlök och färsk tomat. Som pricken över i-et smaksattes rätten med timjan, rosmarin och syrad svartkål.
– Kreativa och smakfulla kombinationer av råvaror är något av ett signum för Ruth. Skulle vilja påstå att hon är både en konstnär och magiker inom detta, säger Lotta Gisenfeld Boman, vd Sigtunahöjden i ett pressmeddelande.