Annons:

Premium

Det regnar miljoner över fyra heta startups i reseindustrin

Hotellplattformen Shackle och e-visumplattformen Atlys hör till den handfull startsups som lyckats samla in miljonbelopp. Av: Linda Iliste

I förra veckan meddelade fyra techstartups inom resebranschen att man lyckats samla in kapital på motsvarande drygt 354 miljoner kronor (31 miljoner USD). 

Hotellplattformen Shackle är en av dem. 163,7 miljoner kronor (14,7 miljoner USD) ska bidra till utvecklingen av en app i vilken konsumenter till exempel ska kunna checka in, öppna dörrar och betala för room service. Uppgifterna som användare uppger i appen kan sparas och därmed användas av andra hotell som också ansluter sig till tjänsten.

Idén till Shackle kommer från vad han kallar ”en akut medvetenhet” om branschens dåliga anpassning till modern teknik.

Grundare och vd Mark Abraham har arbetat i hotellnäringen under hela sin karriär. Idén till Shackle kommer från vad han kallar ”en akut medvetenhet” om branschens dåliga anpassning till modern teknik. Hans uppfattning är att resande sker ”i silor och är trasigt”.

– Ingenstans är det mer uppenbart än vad gäller hotellboknings- och incheckningsprocessen. När du kommer till ett hotell kräver de fortfarande fysiskt samma uppgifter av dig som du tidigare fyllt i online. Det kan ta 10–20 minuter, vilket går i sådan otakt med världen vi lever i, säger Mark Abraham i ett pressmeddelande.

Idén med Atlys är att strömlinjeforma processen kring hantering av elektroniska visum.

En annan startup som just samlat in 133 miljoner kronor (12 miljoner USD), är Atlys. Idén med plattformen är att strömlinjeforma processen kring hantering av elektroniska visum. Genom att ingå samarbeten med olika länders myndigheter ska tiden det tar att fylla i dokument och behandla dem bli kortare, liksom kostnaden för visum bli lägre. Atlys menar att man ämnar förvandla en process som ofta förknippas med ångest, till en trygg och säker upplevelse.

– Genom att nyttja över en miljon enskilda data kan vi förutsäga när du kommer att få ett visum, minska antalet avvisningar, och vi har byggt tekniken för att få det att hända, säger grundaren Mohak Nahta i ett pressmeddelande. 

Giftpack, en plattform för företag att skänka gåvor, inklusive resepaket, har samlat in 47,8 miljoner kronor (4,3 miljoner USD). Vidare har även ZeroAvia, under ledning av bland annat Airbus och banken Barclays, samlat in en okänd summa för att finansiera utvecklingen av en vätedriven flygmotor.