ANMÄL DIG GRATIS HÄR
Läs allt om Travel News Business Forum 2023 här
Kategori: Göteborgs restaurangliv har nästan fördubblats bara sedan millennieskiftet. Och mångfalden är overkligt stor. Du kan äta mat från hela världen på många ställen i området. Landets andra stad är som Vintergatan, det dyker hela tiden upp nya stjärnor som vi inte känner till, men som vi måste besöka och beundra. Här är några av dem som lyser starkast just nu på restauranghimlen i Göteborg och som lockar besökare från när och fjärran till Sveriges framsida.
Above
Scandic Göteborg Central erbjuder inte bara 451 hotellrum, utan även Göteborgs största takbar – Above. På fjortonde våningen möts Miami och Karibien i form av spännande smårätter och cocktails med attityd. På den grönskande och väderskyddade terrassen har du panoramavy över älven åter runt.
Bar La Lune
Den pyttelilla populära vinbaren som tog steget till att bli en restaurang med bordsbokningar. Här beställer du in fantasifulla smårätter och hittar det nya favoritvinet i en trång, familjär och ombonad miljö.
Bulot
Kreativ stjärnsmäll som inspirerar och levererar i centrala Göteborg. I den kritvita lokalen kan många vackra, härliga och nyskapande mumsbitar betraktas och avnjutas. En bred och varierad vinlista likaså. Bulot betyder valthornssnäcka på franska och finns självfallet på menyn. Duon bakom denna mästarkrog är Emil Bjelke och Gabriel Melim Andersson, med samlad erfarenhet från bland annat Upper House, Spritmuseum och New Yorks stjärnkrog Aska.
Buteco
Njut innovativa cocktails och färgsprakande mat med ett perfekt passande vin på Göteborgs första Buteco. Inspirationen kommer från Brasilien där du hittar “butecos” i de flesta städer. Målet med gastrobaren var att skapa en självklar mötesplats för den som är vrålhungrig, lite småsugen eller bara vill ta ett glas.
Gurras
Gurras är Göteborgs nya snackis. I lokalen med bågformade fönster, pelare och högt i tak äter du rätter med inspiration från hela världen. Tanken är att servera street food från olika länder och omvandla dem till kvalitativa restaurangserveringar. På Gurras ändrar man ogärna på rätterna eftersom att de är noggrant framtagna och testade. En signaturrätt som inte bör missas från menyn är friterad havskräfta. Gustav Trägårdh är stjärnkrögaren bakom restaurangsatsningen, vilket gör det enkelt att lista ut hur namnet Gurras kom till.
Human
Human vann årets affärskrog 2022. Vi förstår precis varför. Tartar på havskräfta, frasig ostkrokrett och halländska hallon är bara några av de nordiska specialiteter som återfinns på tallriken. I lokalen är allt på plats när det gäller menyn såväl som ljus och teknologi. Stjärnkocken bakom Human är Martin Moses och vi känner oss helt klart trygga i hans händer.
Utopia Jazz
Hemtrevligt och folkligt på två våningar i hjärtat av Majorna. På entréplanet kan dessutom en konsert avnjutas till måltiden. Mycket trevligt tycker vi. Säsongsbetonad mat och lokala öl trängs på menyn och inredningen utmärks av teakmöbler och orientaliska mattor. Det här är en jazzbubbla i ständig rörelse men med troget sällskap i högtalarna. Och med god mat på tallriken.
Vem som vinner Wilhelmina Skogh-priset i kategorin ” Bästa nya hotell” i Göteborg utse av en hemlig grupp bestående av expert på staden och utsända från Travel News och vår systertidning RES. Har du synpunkter på nominerade och vem som ska vinna går det utmärkt att höra av sig till juryns ordförande Viggo Cavling.