Annons:

Premium

Dyrt år för affärsresande – nu vänder trenden

En ny rapport från Global Business Travel Association, GBTA, i samarbete med affärsresebyrån CWT visar att kostnaderna för affärsresande steg betydligt mer än förväntat under 2022 jämfört med 2021. Nu spås trenden vända. Av: Linda Iliste

– Stigande bränslepriser, brist på arbetskraft och utmaningar i försörjningskedjan, kombinerat med glödhet efterfrågan, fick resekostnaderna att skjuta i höjden 2022, säger GBTA och CWT i ett gemensamt uttalande om rapporten.

Det genomsnittliga biljettpriset för affärsrelaterade flygresor steg hela 72 procent under 2022. Dyrast är det i Europa, Mellanöstern och Afrika, jämfört med till exempel USA är flygpriserna här 12,8 procent högre.

I snitt har utgifter för en hotellnatt för affärsresande ökat med nästan 30 procent. Den dagliga kostnaden för att delta i affärsrelaterade möten och event steg med 58 procent, och hyrbilspriser har gått upp 9,8 procent per dag.

Hur 2023 kommer att sammanfattas är förstås för tidigt att säga. Men GBTA och CWT spår att den dyra trenden överlag har vänt. ”Kvardröjande ekonomisk osäkerhet och gradvis minskade restriktioner som drabbar försörjningskedjan förväntas resultera i mer dämpade prisökningar de kommande 12–18 månaderna”, går det att läsa i rapporten. 

Källa: Global Business Travel Forecast 2024

Reservation & Ticketing Agent – Copenhagen
Sista ansökningsdag:
30 september 2024