Både 2021 och 2022 inträffade olyckor med fritösen på en Maxrestaurang i Nyköping.
Vid det ena tillfället svämmade filterlådan över och het frityrolja rann över en anställds fot. Den anställde fick andra gradens brännskador på tår och fotrygg, en ”inte ringa” skada enligt riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.
Ett år senare var olyckan återigen framme, på samma restaurang.
En anställd höll på att avsluta arbetsdagen och stänga restaurangen. När han skulle lägga ett lock på den avstängda men fortfarande varma fritösen halkade han och hela armen åkte ned i fritösens heta olja. Orsaken till olyckan var att det läckt ut frityrolja på golvet.
Företaget har nu gått igenom och skärpt rutinerna för det systematiska arbetsmiljöarbetet.
– Det har definitivt blivit bättre. Rutinerna är skärpta. Men det hade varit mycket bättre om de involverat oss tidigare. Nu hoppas jag att rutinerna inte stannar på bara den här restaurangen utan sprids vidare till alla, Zeljko Klemse, ombudsman på HRF i Mälardalen till Hotellrevyn.