Annons:

Premium

England satsar på vinturism

I södra England har klimatförändringar skapat liknande förutsättningar för mousserande vin som fanns i Champagne på 1960-talet. Nu satsar lokal besöksnäring på vinturism. Av: Linda Iliste

Av de över 700 individuella vingårdar som finns i Storbritannien ligger 138 stycken i Sussex i sydöstra England. Det motsvarar 25,5 procent av grevskapets totala landmassa.

Delar av besöksnäringen i Sussex har nu lanserat en ambitiös tillväxtplan över hur grevskapets vinproduktion kan bidra till ökade turismintäkter. Dagens 25 miljoner pund ska år 2040 uppgå till 283 miljoner.

I dagsläget erbjuder bara en dryg fjärdedel av Sussexs vingårdar sådant som guidade turer, smakprovningar, gårdsförsäljning, restauranger och övernattning. I tillväxtplanen ämnar man utöka det antalet. 

Man ska även inviga en ny vinfestival, utveckla nya nätverk för vandring och cykling mellan gårdarna och skapa konkreta förslag på resplaner under en till tre nätter att erbjuda tillresta vinresenärer. 

Den kalkrika jordmånen i sydöstra England vilar på samma fossila berggrund av krita som finns i Champagne. Temperaturerna matchar numera gradtalen som Champagne hade på 60-talet. 

Vingårdar i området har odlat chardonnay, pinot noir och meunier sedan 80-talet, samma druvor som till 99,7 procent odlas i Champagne. På dessa gör man mousserande viner på traditionell metod vilka går under namnet ”English sparkling”. Kvaliteten har stadigt ökat och är i dag vida erkänt som mousserande i världsklass.

Det förändrade klimatet som på sikt kan försvåra druvodlingar i Champagne leder även till reformation bland franska champagnehus. Louis Pommery har i dag vinproduktion i Hampshire och Taittinger i Kent.