”Turismen står för ungefär en femtedel av landets ekonomi”
Kroatiens inträde i euron och EU:s fria reseområde är bra för de livliga restaurangerna och souvenirbutikerna i Dubrovniks gamla stadsdel. Affärerna blomstrar då fler besökare har lättare att komma till landet och spendera pengar. Kroatien förutspår redan rekordstora intäkter från turismen.
Men utmaningen längs Adriatiska havets kust är liknande som i delar av Västeuropa: hur man skaffar tillräckligt med arbetskraft för att hålla jämna steg med efterfrågan?
Turismen står för ungefär en femtedel av landets ekonomi.
Efter att ha förlitat sig på inhemsk arbetskraft under de flesta av sina 32 år som självständigt land, visar statistiken för arbetstillstånd att fler arbetsgivare måste gå längre bort för att få personal.
– Kroatien ensamt kan inte tillhandahålla tillräckligt med arbetskraft för att upprätthålla turismen som sin huvudnäring, och det är i en situation där det helt klart behöver anlända arbetskraft från utlandet, säger Boris Vujcic, centralbankschef.
– Och det finns inga tecken på att denna trend kommer att förändras.
”95 procent av turisterna kör bil till Kroatien”
Högkonjunkturen underblåses av Kroatiens övergång till den euron den 1 januari och dess anslutning till Schengenområdet. Det har tagit bort gränsövergångar med grannar som Ungern och Slovenien, och 95 procent av turisterna kör bil till Kroatien.
Lokala butiker och restauranger expanderar och vänder sig främst till europeiska resenärer som vill äta ute och festa. Det kräver personal i ett land vars arbetslöshet har nått den lägsta nivån sedan 1982 i år och där lokalbefolkningen minskar.
Zlatko Borovac, som har Peskarija Lokanda vid Dubrovniks hamn och fyra andra restauranger, säger att majoriteten av hans personal på cirka 180 anställda nu kommer från utlandet, mestadels från grannländerna på Balkan.
Medan endast 2 700 tillstånd utfärdades till arbetstagare utanför EU under 2015, räknar regeringen med att antalet är 180 000 i år. Det skulle bringa andelen utländska arbetare i den totala arbetskraften till mer än 10 procent, enligt Zarko Katic, statssekreterare vid inrikesministeriet.
Regeringen förväntas ändra lagar före årets slut för att göra det lättare att arbeta i Kroatien. Eftersom mer än 40 procent av alla utländska arbetare kommer från platser som Filippinerna eller Indien, kan tillstånden vara för tre år i stället för ett år och arbetare kan kanske stanna i Kroatien mellan kontrakten.
Kroatien står också inför utmaningen att integrera utländska arbetstagare när landet uppmuntrar dem att stanna längre,
– Vi som samhälle står nu inför en utmaning om hur vi ska hitta ett sätt att snabbt skydda ett stort antal människor, säger enligt Iris Goldner Lang, professor i EU-rätt vid universitetet i Zagreb.