Annons:

Premium

Danskar bryr sig minst om flygets klimatpåverkan – men mest beredda betala för hållbara flygresor

Hälften av svenskarna (51 procent) planerar att sätta sig i en flygstol för att resa utomlands i år. Ännu mer ressugna är danskar och norrmänn där runt 70 procent tänker flyga utomlands. Det visar en Novus-undersökning beställd av flygbolaget KLM. Text: Janne Sundling

Enligt studien är svenska resenärer intresserade av hållbara resealternativ och villiga att betala för dem. Men nästan en tredjedel av svenskarna tycker det är svårt att göra hållbara val när de flyger. 

– Som resenär finns det mycket du kan göra för att resa mer hållbart. Ett av de mest effektiva är att lägga till extra hållbart flygbränsle (SAF) till din bokning, vilket kan minska utsläppen med upp till 80 procent. 

– Ett annat alternativ är att packa lättare, mindre vikt innebär att mindre bränsle förbrukas. Och att välja ett flygbolag som aktivt arbetar för en mer hållbar resebransch, säger Maria Hagelberg, marknadschef på AirFrance och KLM i Norden. 

Undersökningen visar att en majoritet av de svenskar (53 procent) som planerar att flyga utomlands i år skulle vilja resa oftare än vad de gör i dag, och 51 procent planerar att flyga utomlands under 2023. 

När det gäller klimatet uttrycker 30 till 50 procent av respondenterna i Skandinavien att de bryr sig om flygets miljöpåverkan, men nästan en tredjedel upplever fortfarande att det är svårt att göra hållbara resval när de flyger. 

– Alla prognoser har under lång tid entydigt pekat mot att flygresandet kommer fortsätta öka. Därför är det vårt ansvar som flygbolag att göra vad vi kan för att göra resandet mer hållbart, säger Maria Hagelberg. 

Kvinnor bryr sig om flygresandets klimatpåverkan i större utsträckning än män. 58 procent av svenska kvinnor bryr sig om flygets klimatpåverkan i ganska hög eller mycket hög utsträckning, jämfört med 37 procent av svenska män. 

Svenska kvinnor är också mer villiga att betala för hållbara alternativ som återplantering av skog och SAF (66 procent av kvinnor jämfört med 50 procent av män). 

Undersökningen visar också på skillnader mellan de tre skandinaviska länderna:

Mest villiga att betala för hållbara flygalternativ:  

1. Danmark 68%

2. Sverige 56%

3. Norge 47%

Bryr sig mest om flygets klimatpåverkan:
1. Sverige 46%

2. Norge 35%

3. Danmark 34% 

Mest benägna att göra hållbara val när de flyger utomlands: 

1. Danmark 22% 

2. Sverige 20% 

3. Norge 17%

Undersökningen genomfördes i februari i år av Novus, på uppdrag av KLM. Drygt 1000 webintervjuer med allmänheten 18-79 år genomfördes i respektive land.