Annons:

Premium

Padeljättens kris tilltar efter pandemin

Padeljätten PDL United går nu in i en företagsrekonstruktion. Nya hyresavtal ska förhandlas fram som en åtgärd — om det inte går riskeras konkurs för dotterbolagen – som utgör 30 procent av bolagets omsättning. Text: Janne Sundling

”Det är en olycklig situation på en tuff marknad där utbudet av hallar fortsatt är högre än efterfrågan på banor”

En rad av PDL Uniteds dotterbolag har ansökt om företagsrekonstruktion vid Stockholms tingsrätt. PDL Group och Padel United gick samman våren 2022 och hade då 118 anläggningar. Ett tiotal anläggningar lades ner direkt eftersom det fanns dubbeletableringar. Samtidigt fanns flera stora projekt under färdigställande.

De nya miljonerna som PDL United tog in vid årsskiftet har visat sig inte vara tillräckligt. 270 miljoner kronor togs då in i nytt kapital, uppgav Breakit.

Ungefär samtidigt då gick den stora konkurrenten WAP in i ett rekonstruktionsförfarande. Nu skriver PDL United följande i sin rekonstruktionsansökan, som man även publicerat på sin hemsida:

“Efter pandemin har idrottsutövarna till viss del återgått till andra idrotter och intresset för padel har sjunkit. Vidare har beläggningen under vissa tider på dygnet sjunkit då spel mitt på dagen inte sker i samma utsträckning som det gjorde under tidigare rådande restriktioner. Samtidigt har branschen generellt blivit överetablerad”.

– Nu kan vi konstatera att marknaden varit fortsatt utmanande under första delen av året och att vi inte har kunnat parera utvecklingen genom att göra nödvändiga förändringar i den takt som vi hade behövt. Därför befinner sig en del av bolagen i koncernen i en mycket svår likviditetssituation vilket gör att vi tvingas agera snabbt och kraftfullt, säger Henrik Söderberg, grundare PDL Group till Fastighetsvärlden.

PDL United kontrolleras till stora delar av Coeli och dess ägare.

”Hyresavtalen innehåller regelmässigt även indexklausuler som gör att hyran markant ökar under rådande inflation samtidigt som kundunderlaget inte ökar och det bedöms som i princip omöjligt att föra över kostnadsökningen till konsumenterna”, skriver PDL United vidare i sin ansökan.

De nio dotterbolagen som berörs har enligt Breakit anläggningar i Nacka, Vämdö, Växjö, Göteborg, Malmö, Helsingborg, Landskrona, Ängelholm, Falkenberg, Huddinge (Kungens kurva) och Botkyrka samt ett antal i Stockholm (Älvsjö och Spånga).

– Det är en olycklig situation på en tuff marknad där utbudet av hallar fortsatt är högre än efterfrågan på banor. Det är naturligtvis ett tungt besked att lämna, framför allt till fordringsägare som drabbas kortsiktigt, men det är nödvändigt för att vi ska rädda verksamheter långsiktigt. Vårt fokus är att tillsammans med rekonstruktören informera så mycket som möjligt och hålla i gång de fina verksamheterna som förtjänar en andra chans, säger Henrik Söderberg.

Flera av anläggningarna som PDL United äger tillhör ladets största med bland annat 17 anläggningar i Stockholmsområdet, 7 i Göteborgsområdet och 7 i Skåne.