Annons:

Premium

Ryanairs kakkris på Mallorca

Att kräva en extraavgift på 45 euro för att ta ombord en färsk ensaïmada blev för mycket för de baleranska myndigheten. De kallade Ryanair till ett brådskande möte. Text: Janne Sundling

”Förra året väckte Balearernas konsumentkontor ärenden mot easyJet, Eurowings och Volotea och krävde böter på 20 000 euro för att ha tagit ut höga avgifter för handbagage”

Ensaïmada är en spiralformad bakelse gjord av mjöl, socker, ägg, vatten och fläskfett. Det påstås ha tagit sitt namn från saïm, arabiskan för grisfett.

Bråket kom efter att två passagerare på Palma de Mallorcas flygplats försökte bära ombord varsin ensaïmada, ett traditionellt mallokanskat bakverk, tillsammans med sitt handbagage. Flygbolaget krävde ytterligare 45 euro vardera för att ta med bakverken ombord. Passagerarna lämnade kvar dem i stället för att betala.

Nu har balearernas regering kallat till ett brådskande möte med Ryanair och den lokala konditoriföreningen efter försöket att debitera passagerare för att ta med sig kakor ombord. De hävdade att det överskred deras gräns för kabinbagage.

Iago Negueruela, Balearernas turistminister, sa att mötet skulle leda till ”att försvara lokala produkter och undvika all form av diskriminering”. Negueruela sa att han hoppades att mötet skulle bli av denna vecka och att frågan snart skulle lösas.

Pep Magraner, ordförande för konditoriföreningen på Balearerna, påpekade att passagerare kan ta ombord ensaïmadas köpta i flygplatsens taxfreebutik, och att detta diskriminerar andra leverantörer.

– Alla andra flygbolag tillåter passagerare att ta två ensaïmadas ombord, sa Magraner. 

– Det är bara ett problem med Ryanair, men vi pratar om många flygningar, särskilt till det spanska fastlandet, som är destinationen för de flesta ensaïmadas.

Frågan är en del av en bredare tvist om den lösa tolkningen av vad som omfattar handbagage. Förra året väckte Balearernas konsumentkontor ärenden mot easyJet, Eurowings och Volotea och krävde böter på 20 000 euro för att ha tagit ut höga avgifter för handbagage.

Konsumentföreningen Facua riktade liknande avgifter mot Vueling och Ryanair. Fallen övervägs av konsumentministeriet i Madrid medan det finns press på Aena, det spanska flygplatsföretaget, att ta fram nya regler.

Ensaïmada är en spiralformad bakelse gjord av mjöl, socker, ägg, vatten och fläskfett. Det påstås ha tagit sitt namn från saïm, arabiskan för grisfett.

Det finns uppgifter om ett identiskt bakverk som kallas en bulema som gjordes av mallorkinska araber och judar. Det finns en historia om att en judisk bagare erbjöd en bulema till James I av Aragón när han tog Mallorca från morerna 1229.

Den katalanske poeten och målaren Santiago Rusiñol skrev 1922 att med tillsatsen av grisfett, ”blev den moriska ensaïmada kristen, sedan blev den mallorcan och förvandlades sedan till en mat för hela mänskligheten”.

På nytt jobb