”Portugal är bland de länder som slår igen dörren till program som erbjuder uppehållstillstånd”
Efter den globala finanskrisen 2008 försökte Portugal och minst 10 andra europeiska länder att täppa till budgetunderskott med program för medborgarskap till försäljning. Utan några EU-omfattande regler varierade behörighetskraven: Minimiinvesteringen är från 50 000 euro i Lettland till Nederländerna där det är 1,2 miljoner euro. I utbyte får investerare bo och arbeta i landet i tre till fem år och får sedan ansöka om medborgarskap.
Portugal är bland de länder som slår igen dörren till program som erbjuder uppehållstillstånd och en väg till medborgarskap för utlänningar som är villiga att investera i landet. År 2021 minskade Portugal restriktionerna för sitt 11-åriga ”gyllene visumsystem” för de som investerar 350 000 euro – som att köpa ett hem – och tillbringar minst sju dagar per år i landet.
För två månader sedan, i ett växande missnöje över de stigande bostadspriserna, signalerade den portugisiska regeringen att den skulle avsluta programmet så snart parlamentet antog reviderad lagstiftning. Vilket troligen sker inom de närmaste veckorna.
EU har länge pressat regeringar att slopa gyllene visumsystem med motiveringen att de är antidemokratiska och kan fungera som ett sätt för smutsiga pengar att komma in i regionen.
Irland la ner sitt system den 15 februari i år. Grekland säger att man kommer att fördubbla sin investeringströskel till 500 000 euro på flera viktiga platser, inklusive Aten. När de portugisiska och irländska programmen avvecklas säger konsulter att intresset i stället har ökat i Grekland och Spanien.
Någon tillförlitlig statistik över Europa finns inte, men det mesta tyder på att en betydande majoritet av de som utnyttjar programmen är från Kina. I Irland, som beviljade uppehållstillstånd i utbyte mot en investering på 500 000 euro, står kinesiska medborgare för mer än 90 procent av de 1 727 ansökningar som godkänts sedan 2012. I Grekland representerar de nästan 60 procent av 12 818 gyllene visum under det senaste decenniet. I Portugal är siffran nästan hälften av de 11 758 tillstånd som beviljats sedan 2012. Innan invasionen av Ukraina förra året ansökte många ryssar, och antalet amerikaner som söker visum har ökat under de senaste åren.
Programmen pumpade in cirka 3,5 miljarder euro på de europeiska fastighetsmarknaderna per år från 2016 till 2019, enligt Europaparlamentet.
Stigande bostadspriser har underblåst uppfattningen att rika guldvisuminnehavare negativt har påverkat befintliga invånare. I Lissabon har den genomsnittliga kostnaden för bostadsfastigheter tredubblats sedan 2015, enligt fastighetswebbplatsen Idealista. I Aten har de genomsnittliga bostadspriserna ökat med 48 procent under de senaste fem åren. I Dublin har de ökat med 130 procent sedan 2012, säger regeringen.
De stigande priserna har utlöst protester mot gyllene visumprogram tillsammans med motstånd mot gentrifiering och uthyrningar av Airbnb-typ.
Spanien, där medborgarskap kan erhållas för 500 000 euro och 10 års uppehållstillstånd, utfärdade endast 136 gyllene visum 2022. Ändå är det inte ovanligt att höra kritik om deras effekt på bostadsmarknaden.
Men marknadsdata tyder på att gyllene visum har ringa inflytande på fastighetsvärden. Fastigheter köpta via Portugals program representerar ungefär 0,3 procent av landets 300 000 årliga fastighetstransaktioner, skriver Bloomberg.
De som arbetar med programmen tror att alla motreaktioner kommer att vara tillfälliga. Länder runt om i världen har länge sett fördelen med att attrahera rika invandrare som är villiga att finansiera nya företag, säger Nuri Katz, grundare av medborgarskap-för-investeringstjänster-företaget Apex Capital Partners. ”Det här kommer sannolikt inte att förändras”, säger han. ”Även om de kan reformeras, kommer de inte att avslutas.”