Annons:

Fish and chips flyttar in på finkrogarna

Fish and chips skulle avnjutas i tidningspapper från ett litet ställe på hörnan. Men något har hänt. Fish and chips håller på att bli finmat. Text: Janne Sundling

Det är lika brittiskt som en röd telefonkiosk, regn vid Wimbledon och duvorna på Trafalgar Square, skriver Bloomberg. Fish and chips är alla människors rätter, serverat från ett osigt hak på byns huvudgata.

Men nu finns rätten på finkrogarna och kan tillredas av Michelin-kockar.

I Harrods Dining Hall kostar fish and chips minst 35 pund. Och skaldjursrestaurangen Bentley’s serverar den för 27,50 pund, på samma meny som hummertermidor. På 1 Lombard Street i staden är den 24 punds fish and chips en storsäljare; ägaren säger att han säljer mer än 100 portioner i veckan.

Även priserna i billiga chipsbutiker har fått öka priset när priserna på allt från bränsle till fisk, potatis och olja ökar. Priset på torsk har stigit från 8 pund per kilo till 14 pund. Det senaste året har kostnaden för rätten stigit nästan 22 procent. Traditionellt skulle fish and chips kosta cirka 7,50 pund för tre år sedan. Nu kostar det ofta 11 pund att få.

Införandet av en importtull på 35 procent på rysk fiskimport – som fryst torsk och kolja – har varit förödande för många chipsbutiker. 

– Dessa extratullar kommer att pressa tusentals butiker över kanten, säger Andrew Crook, ordförande för National Federation of Fish Friers, branschens handelsorgan.

Kommentarer är stängda.