Annons:

Spotmarknad för att köpa dollar i Istanbuls Grand Bazaar

Turkiet har nu en officiell växelkurs. Och en Grand Bazaar-kurs. Landets finansiella problem föder en valutahandel i världens första köpcentra i Istanbul. Text: Janne Sundling

”Vad du än gör, håll inte turkiska lirar. Till och med att köpa fetaost är en bättre investering”

Turkiets höga inflation med samtidigt tufft statligt grepp över finansmarknaderna har gjort att Istanbuls Grand Bazaar från 1400-talet hamnat i centrum för landets kommersiella verksamhet.  Grand Bazaars kläd- och hantverksbutiker får i ökat grad sällskap av valutahandlare som vill fly utom räckhåll för president Recep Tayyip Erdogans regering.

Mitt bland antikaffärer, smyckesbutiker och läderhandlare finns en ny parallell växelkurs för den turkiska liran. När restriktionerna för banker intensifieras under veckorna inför valet 14 maj ökar det.

”Vad du än gör, håll inte turkiska lirar. Till och med att köpa fetaost är en bättre investering”, säger en handlare i Bazaren till Bloomberg.

Transaktioner i utländsk valuta på basaren är lagliga och till stor del oregistrerade, vilket gör det svårt att uppskatta omsättningen. Men växlingsbyråer säger att verksamheten blomstrar, främst på grund av företagskunder.

Massiva fyrhjuliga kassaskåp förs genom Grand Bazaar under bevakning, innehållande. Handlare säger att företagens efterfrågan på hårdvaluta är det som driver upp priserna. 

white concrete building during daytime

Dollarn finns på Grand Bazaar till en mer än 5 procentig premie på bankräntan, enligt Bloomberg. På onsdagen handlades liran till 20,4000 per dollar på basaren, jämfört med den officiella kursen på 19,4082.

Erdogans främsta rival om presidentposten, Kemal Kilicdaroglu, stöds av ett sexpartioppositionsblock som lovar en återgång till ekonomisk ortodoxi. Oavsett vem som vinner, rustar sig handlare för en skakande period.

Skillnaden i dollar-lira-priset i basaren kontra bankerna har ökat under stora delar av 2023 då centralbanken intensifierade åtgärder för att hålla liran under kontroll innan valet. 

”Det finns en förväntan om att liran kommer att försvagas kraftigt efter valet. Tillsammans med centralbanksreglerna, som hindrar köp av dollar, har detta orsakat stigande efterfrågan på spotmarknaden här”, säger en guld- och valutahandlare i Grand Bazaar. 

Kommentarer är stängda.

Reservation & Ticketing Agent – Copenhagen
Sista ansökningsdag:
30 september 2024
Account Manager Sales – Sweden & Finland
Sista ansökningsdag:
23 september 2024