”Temperaturen kommer successivt att stiga nu”
Långtidsprognoser är osäkra som alla vet. Men klimatforskare anser det finns tecken på klimatfenomen som påverkar den globala temperaturen kan vara på väg. Kort sagt: väderutsikterna för världen är en varm sommar.
I alla fall enligt säsongsprognosen för 2023 från den europeiska klimattjänsten Copernicus som pekar i den riktningen.
För El Niño är förmodligen på väg tillbaka. Kanske en super El Niño rent av.
Det menar professor Eigil Kaas, vid National Center for Climate Research vid danska meteorologiska institutet.
– Det har pekat åt det hållet länge, men nu målar alla prognoser upp samma bild. Det är mycket troligt att El Niño är på väg, säger han till Berlingske.
De samlar in säsongsprognoser från världen och gör en helhetsbedömning. Även om det är en prognos är det enligt Eigil Kaas en ”gedigen gissning” om hur det blir.
Klimatfenomenet kommer främst påverka Stilla havet, det vill säga långt från Norden, men påverkar temperaturen globalt.
Två fenomen turas om att dominera ytvattnet i delar av det tropiska havet. Den ena är kall medan den andra är varm.
En period med kalla yttemperaturer i ytvattnet i delar av det tropiska havet går nu mot sitt slut och ser ut att ersättas av högre temperaturer, El Niño.
Väderfenomenet inträffar naturligt vartannat till vart sjunde år när ytvattnet i delar av Stilla havet blir onormalt varmt.
El Niño betyder ”pojken”, och refererar till Jesusbarnet och toppar i juletid.
– Temperaturen kommer successivt att stiga nu, och sedan utvecklas den under sommaren och hösten och ökar mot vintern, förklarar Eigill Kaas.
– Det kommer säkert att påverka den globala medeltemperaturen. Det finns ett tydligt samband mellan El Niño och åren då väderrekord slås.
När det inträffar blir delar av Stilla havet upp till tre grader varmare än normalt och det kan märkas i resten av världen.
Framför allt i länder som Australien, Indonesien, Brasilien, USA, i delar av östra Afrika och så långt norrut som Alaska.
Det hittills hetaste året som någonsin uppmätts var 2016. Rekordvärmen då drevs just av El Niño.
– Prognoserna förutspår en varm sommar i länderna runt Medelhavet, och det beror delvis på El Niño. Blir det väldigt starkt kommer man förmodligen att kunna känna det tydligt i länder som Italien och Grekland, anser professorn.
Påverkan på de nordiska länderna blir dock mer hovsam, enligt institutet.