Annons:

Med ölpulver slipper du tunga öltransporter

Kan man göra instant coffe kan man väl göra samma sak med öl. Allt är kvar – utom vattnet. Neuzeller Klosterbräu har en nästan 500 årig historia som bryggeri. Nu testar de ett ölpulver. Text: Janne Sundling

Neuzeller Klosterbräu är ett anrikt bryggeri men testar gärna nyheter. Med pulverölet häller man några skedar pulver i glaset, tillsätter vatten och rör om. En champagnevisp kan göra sig bra i sammanhanget, visar bilderna från Neuzeller, som ligger nära polska gränsen.

I alla fall om man vill få skum på ölet, och flera ölkännare säger att den smakar ”som på riktigt”.

Än så länge finns den bara i en alkoholfri version, men Stefan Fritsche, vd för Neuzeller Klosterbräu, säger att en med alkohol är på gång.

Han ser stora möjligheter för nya produkten. Genom att redicera bort vattnet och glaset kan transportvikten sänkas med 90 procent, säger han.

– Och ser man det globalt kommer man kunna reducera omkring en halv procent av CO2-emissionerna på världsnivå.

Inflation och ökade glaspriser talar också för pulveröl, menar han.

– Det är ingen mening i att importera glasflaskor, fylla dem med tyskt vatten och därefter sända ölen till Afrika eller Kina eller var som helst, säger han till Berlingske.

Kommentarer är stängda.