”Men om vi säger Arlandastad, Skavsta, Scandinavian XPO, Sturebadet, Steninge slott, Hamburger Börs eller Oscarsteatern trillar polletten kanske ner”
”Här fanns det lite av varje”, sade han som spydde på juldagens morgon. Det gamla skämtet poppar upp vid åsynen av Gelbas yviga koncernträd:
Ett hästsamhälle på Upplandsprärien, ett lyxbad, båtplatsuthyrning, butiker, ett slott, en flygplats, krogar, en långtidsparkering, teatrar och just nu själva centrum för Europas politiska framtid. Samt en massa fastigheter av skilda slag och betydande markområden.
Välkommen till Gelba Management Aktiebolag.
Som de flesta aldrig hört talas om och som beskriver sig så här heltäckande i årsredovisningens verksamhetsberättelse: ’”Ett moderbolag med dotterbolagskoncerner samt intressebolagskoncerner vars verksamhet bedrivs i olika marknader, branscher samt geografier.”
Men om vi säger Arlandastad, Skavsta, Scandinavian XPO, Sturebadet, Steninge slott, Hamburger Börs eller Oscarsteatern trillar polletten kanske ner. Vi pratar om Per Taubes familjeimperium, som genom EU-toppmötena i hans konferenscentrum vid Arlanda kanske betyder mest för besöksbranschen under det här halvåret.
Hösten 2021 noterades Arlandastad Group på First Northlistan och Gelba minskade sitt ägande från 67 till 46 procent, men det är fortfarande Per Taube som håller i taktpinnen.
Aktien har halverats till 40 kronor sedan noteringen, men det är inget unikt inom fastighetsbranschen. Börsvärdet ligger idag runt 2,5 miljarder kronor och Per Taube visar sin tro på bolaget genom återkommande köp av smärre poster.
Noteringen gav Gelba ett realisationsresultat på 2,1 miljarder. Det gjorde 2021 till ett rekordår med ett resultat efter finansnetto på 2,6 miljarder kronor, vilket är i nivå med koncernens omsättning. Balansomslutningen sjönk när Arlandastad blev intressebolag till 4,5 miljarder.
Efter den lika framgångsrika som vältajmade noteringen 2021 är Gelbakoncernen i det närmaste obelånad med en soliditet på 81 procent. Det bör vara en fröjd för en fastighetsägare med tanke på stigande räntor och utdragna räntebanor.
Att köpa Skavsta flygplats och satsa stort runt Arlanda förutsätter en tro på svenskt flygs framtid. Gelba blir i någon mån beroende av att SAS överlever och kan hävda Arlandas ställning gentemot Kastrup. Men även om SAS skulle säcka ihop och Bromma leva intill tidens ände kommer flygandet från Arlanda inte att minska. Och näringslivsaxeln Stockholm-Uppsala lär knappast avfolkas.
Per Taube har spritt sina satsningar totalt annorlunda än excelberoende fastighetsinvesterare, som famlar efter Novalucolburken varje gång räntebossen Erik Thedéen är med i tv. Familjen Taube verkar ha satsat på det som är kul. Det är sällan fel.
Leif Holmkvist